Tovább folynak a harcok a Gázai övezetben és a libanoni határvidéken

Az izraeli hadsereg (IDF) szerdán tovább harcolt délen, a Gázai övezetben, és északon, a libanoni határnál is a katonaság tájékoztatása szerint.

Az IDF bejelentette, hogy egységei tovább tevékenyednek a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalija menekülttáborban, s a légierő egy olyan fegyveres csoportot támadott, amely kedden rakétákat indított az övezet közelében fekvő izraeli Szderot irányába.
Az övezet déli, Egyiptomhoz közeli térségében is tovább folytak a harcok, ahol a hadsereg elmondása szerint megtámadták a Hamász iszlamista terrorszervezet kiképzőhelyét, s az összecsapásban életét vesztette számos palesztin fegyveres.

A Gázai övezet környékén és a libanoni, északi határnál fekvő izraeli településeken többször megszólaltak szerdán is a rakéta- vagy dróntámadásra figyelmeztető légvédelmi szirénák.

Az IDF jelentése szerint északról mintegy hatvan rakétát indítottak Izrael felé, melyek viszonylag csekély anyagi károkat okoztak. Délen a Szderotra lőtt rakéták többségét semlegesítette a Vaskupola légvédelmi rendszer, de egy lövedék becsapódott egy lakatlan épületbe.
Szerdán újabb, a Gázai övezet déli részén elesett izraeli katona haláláról számolt be a hadsereg. A 19 éves, sorkatonai szolgálatát töltő fiatal volt a Rafah elleni támadás első, és a gázai szárazföldi harcok 273. izraeli halálos áldozata.

Mindeközben az Európai Unió sürgeti Izraelt, hogy haladéktalanul hagyjon fel a rafahi katonai műveletével, annak folytatása elkerülhetetlenül súlyos terhet róna az EU és Izrael kapcsolatára – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Josep Borrell közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Rafahban és környékén több mint egymillió civil tartózkodik, akiket olyan területekre kívánnak evakuálni, amelyek az ENSZ szerint nem tekinthetők biztonságosnak.
Noha az EU elismeri Izrael jogát arra, hogy megvédje magát, azt a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kell tennie, és biztonságot kell nyújtania a polgári lakosság számára – jelentette ki.
“Az Európai Unió felszólítja Izraelt, hogy tartózkodjon a már amúgy is szörnyű gázai humanitárius helyzet további súlyosbításától, és nyissa meg újra a rafahi átkelőhelyet” – fogalmazott.

Emlékeztetett: a nemzetközi humanitárius jog értelmében Izraelnek lehetővé kell tennie és meg kell könnyítenie a humanitárius segélyek akadálytalan eljuttatását a civilek számára. A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság ezt január 26-i és március 28-i végzésében egyértelművé tette. Az Európai Unió ezzel egyidejűleg elítéli a Hamász által a Kerem Shalom-i átkelőhely ellen május 6-án elkövetett támadást is, mely tovább akadályozta a humanitárius segélyek célba juttatását – közölte.
“Felszólítunk minden felet, hogy kettőzzék meg erőfeszítéseiket az azonnali tűzszünet és a Hamász által fogva tartott túszok feltétel nélküli szabadon bocsátása érdekében” – tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.

(mti)

2024, máj, 15