Öt izraeli katona halt meg tegnap a dzsabalíjai menekülttáborban

Egy izraeli tank megölte egy izraeli ejtőernyős dandár öt katonáját szerdán a dzsabalíjai menekülttáborban a Gázai övezetben zajló harcokban – tudatta az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője csütörtökön.

A baráti tűzben megölt katonák több, más egységgel együtt Gázaváros északi részén helyi épületekben telepedtek le. Az IDF két harckocsija néhány tucat méterre tőlük az egyik háromszintes épület egyik ablakában fegyvercsövet vett észre, iszlamista fegyvereseknek gondolta őket és két lövedéket lőttek ki rájuk. Egy szakaszparancsnok és négy katona halt meg, heten megsebesültek, közülük hárman súlyosan. A hadsereg vizsgálatot indít az ügyben.

Csütörtök reggel vízre bocsátották azt az úszó mólót, amelyet az Egyesült Államok épített Gáza partjainál. Péntektől a móló segítségével megindul a humanitárius segélyek tengeri szállítása az övezetbe.

Izrael északi, libanoni határánál számos településen többször megszólaltak a légvédelmi szirénák csütörtök reggel is. A katari al-Dzsazíra hírtelevízió negyven rakéta kilövéséről számolt be Libanonból a Golán-fennsík és az izraeli Észak-Galilea felé.

A libanoni síita Hezbollah milíciához közeli al-Majádín hírcsatorna azt jelentette, hogy Izrael Dél-Libanonban Ajta as-Saab településnél hajtott végre támadást.

(mti)

2024, máj, 16