A hős honvédokra emlékezett a Mazsiszem a Dohány utcai zsinagógánál

Nagyszabású zsidó vonatkozású, március 15-i emlékünnepséget tartott a MAZSISZEM az 1848/49-es események 175. évfordulója alkalmából a hős zsidó és nem zsidó honvédek emlékére a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren.

A rendezvény fővédnökei Prof. Dr. Grósz Andor dandártábornok úr a MAZSIHISZ elnöke és Dr. Töll László ezredes a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka volt.

A Himnusz felcsendülése előtt 9 db korabeli zászló felvonultatásával kezdődött a rendhagyó emlékünnepség. Rosenfeld Dániel Imre főkántor, a szervezet alapító elnöke és egyben a rendezvény főszervezője ünnepi köszöntőjét egy áldással kezdte, majd elmondta, mi késztette arra, hogy létrehozza a szervezetet és ismertette az elmúlt 20 év legkiemelkedőbb eredményeit.

Beszélt az újra fellángoló antiszemitizmusról az egymás elleni gyűlölet hullámokról, a szomszédos háborúról, az Izraelt ért barbár terrortámadásról és hogy mindezek ellen a sajátos fegyverünk az oktatás, nevelés, kultúra, a hit és az ima ereje ami a megoldás.

A rendezvényen részt vett a HM képviseletében Bánhidy Vajk főosztályvezető, Claire Legras asszony a Francia Köztársaság nagykövete, a Miniszterelnökség részéről Domonkos Noémi főosztályvezető helyettes, Szabó György a MAZSÖK elnöke, Virágh Judit a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke, Buncsik Ildikó a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének igazgatónője.

A beszédeket Fekete László főkántor Katonaballada éneke színesítette. Dr. Róbert Péter holokauszt túlélő, történész a MAZSISZEM alapító tagjától hallhattak visszaemlékezéseket, majd jelképes névsorolvasás következett Einhorn Ignác hős felkutatott leszármazottjával Einhorn László alapító taggal, aki az árvákért és hősökért szóló Kádis imát is elmondta. A 48 db galamb felröptetése után Dr. Verő Tamás főrabbi sófárfújása, majd a hagyományőrzők puskákkal és ágyúval való díszlövései után koszorúzás következett a HM katonái és egy 8 tagú fúvószenekar közreműködésével.

A 2017-ben létrehozott Magyar – Zsidó Emlékezet Díjat idén Breuer Péter újságíró, a HETI TV tulajdonosa kapta a magyar-zsidó kultúráért tett hazai és külföldi közéleti szerepvállalása elismerése képpen.

A Szózat és az emlékezés köveinek elhelyezése előtt a békéért való ökumenikus imádságra került sor a társegyházak, gyülekezetek képviseletében:
Dunavecsei Római Katolikus Egyházközségtől – Bese Gergő atya, Üröm – Pilisborosjenői Református Társegyháztól – Nagytiszteletű Becker Norbert Gyula lelkész-történész, a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközségtől – Aradi György lelkész, a Hetednapi Adventista Egyháztól – Prof. Dr. Tokics Imre lelkész, a Magyarországi Baptista Egyház a Budapesti Baptista Missziókerület és a József utcai Baptista Gyülekezettől – Boros Dávid lelkész. a Belvárosi Gyülekezettől – Vér Hajnalka, a Hit Gyülekezetétől Zámbori Jonatán, a zsidóság részéről Kardos Péter holokauszt túlélő, főrabbi.

(Fotó: Mazsiszem)

2024, márc, 26