Újabb csapásokat hajtott végre Izrael Gázában és Dél-Libanonban

Újabb csapásokat hajtott végre az izraeli hadsereg (IDF) a Hamász palesztin szervezet célpontjai ellen Gázában és a Hezbollah alakulatai ellen Dél-Libanonban. Az IDF katonái szerdán az egész Gázai övezetben folytatták a harcot, és a katonai szóvivő szerint az iszlamista Hamász számos terroristája vesztette életét.

A Gázai övezet északi részén egy ejtőernyős csapat a Hamász Sedzsajia zászlóaljának főhadiszállásaként szolgáló iskolakomplexumot semmisített meg. Az övezet déli részén, Hán-Júniszban fegyvereket és hadieszközöket találtak az izraeli egységek, és felszámoltak két aknát, valamint egy rakétakilövő helyet. Izrael északi határánál a légierő vadászgépei kiterjedt támadást indítottak a libanoni síita Hezbollah milícia dél-libanoni célpontjai ellen.

A Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériuma Rámalláhban bejelentette, hogy hárman életüket vesztették Dzseninben az izraeli fegyveres erők razziáján, és egy fiú is meghalt a hadsereg tüzében. A helyiek közlése szerint az IDF drónnal támadt palesztin fegyveresekre a város keleti lakónegyedében, az incidensben kilencen megsebesültek, egyikük súlyosan.

Az izraeli biztonságiak harmadik napja folytatnak terrorizmusellenes hadműveletként meghatározott harcokat Dzseninben. A rámalláhi egészségügyi minisztérium szerint a három nap alatt összesen tizenegy palesztint öltek meg. Az izraeli katonák házkutatásokat tartottak, és tűzharcba keveredtek több helyen a palesztin fegyveresekkel.

Musza Abu Marzuk, a Hamász terrorszervezet politikai irodájának helyettes vezetője a héten az Al-Monitor című közel-keleti újságnak azt nyilatkozta, hogy szervezetének el kell ismernie Izraelt a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) hivatalos álláspontjával összhangban.
“Részesévé akarunk válni a PFSZ-nek, és tiszteletben fogjuk tartani a szervezet alapelveit” – mondta Marzuk.

A PFSZ 1993-ban, az oslói békefolyamat részeként elismerte Izraelt. Nem világos, hogy a magas rangú Hamász-tisztviselőkkel együtt Dohában élő Marzuk szavai egybevágnak-e az október 7-i támadást vezető gázai Hamász vezetők álláspontjával.
Marzuk megvédte a Hamász október 7-i tetteit, de azt mondta, hogy tilos gyermekeket és nőket elrabolni, és a bizonyítékok ellenére tagadta, hogy a Hamász tagjai sokakat megerőszakoltak és szexuálisan bántalmaztak volna.

Szerinte a “fekete szombat” terrortámadása a Hamasz hasznára vált, “sok eredményt” hozott a szervezetnek, többek között a palesztin probléma a világ figyelmének a középpontjába került. “Most mindenki a palesztin államról beszél” – mondta Abu Marzuk.

Izrael háborút indított az iszlamista Hamász terrorszervezet gázai felszámolására és a túszok kiszabadítására, miután a Hamász fegyveresei október 7-én a határkerítésen behatoltak Izrael területére, megöltek több mint 1200, túlnyomó többségében civil izraelit, és az övezetbe hurcoltak 240 túszt.

Közben csütörtökön délután az izraeli hadsereg (IDF) humanitárius megfontolásból négyórás “taktikai” tűzszünetet tart Rafah egyik városnegyedében – jelentette X-fiókjában az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége (COGAT).

A taktikai szünet célja, hogy lehetővé tegyék a palesztin civilek számára készleteik feltöltését, például élelmiszer és víztartalékaik biztosítását. A harci szünetet csütörtökön 10:00 és 14:00 óra közötti időszakra hirdették meg Rafah Al-Szalam negyedében.

Bét Lahiában, a Gázai övezet északi részén, a Kamal Advan Kórház területén fegyvereit átadva megadta magát a Hamász palesztin iszlamista szervezet mintegy hetven fegyverese. Felemelt kézzel léptek ki az épületből, némelyikük félmeztelenül az erről kiadott videófelvétel szerint. A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a hadsereg evakuálja az egészségügyi személyzetet és a betegeket a kórházból.

Szerdán a Hamász felügyelte minisztérium azt közölte, hogy az IDF körülzárta a kórházat, és bemutatott egy levelezést a minisztérium főigazgatója és egy izraeli tiszt között, aki arra figyelmeztetett, hogy ha nem állítják le a terrorszervezet tevékenységét, akkor “az IDF fenntartja a nemzetközi jog szerinti jogát intézkedéseket hozni a kórház ellen.”
A vezérigazgató és a kórház orvosainak válasza szerint “nincs katonai tevékenység” a helyszínen, ahol “a gyerekeknek, nőknek, a betegeknek és az egészségügyi személyzet tagjainak nincs sem vizük, sem ételük, sem villanyuk, és még tejet sem tudnak készíteni a gyerekeknek és csecsemőknek”.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy katonai egységek a Sin Bét belbiztonsági szolgálattal együttműködésben a Kamal Advan kórház területén végzett hadművelet során különböző összecsapásokban megöltek számos terroristát. Ezenkívül a kórházat elhagyó több mint hetven gyanúsítottat letartóztatták és kihallgatásra vitték helyszíni nyomozókhoz, illetve további kivizsgálásra a Sin Bet szakembereihez.

Az izraeli hadsereg szórólapokat terjesztett a Gázai övezetben, amelyeken pénzt ajánl fel a Hamász vezetőiről szóló információkért cserébe. Jahíje Szinuárért, a szervezet gázai vezetőjéért 400 ezer dollárt, Muhammad Szinuárért, testvéréért és harcostársáért 300 ezer dollárt, Rafe Szlamáért 200 ezer dollárt, Muhammad Deif katonai parancsnokért pedig 100 ezer dollárt ígértek.

(mti, Fotó: ynet)

2023, dec, 14