Visszatekintés: Szombatzáró hanukai programok – trendeli a kicsiknek, csillámkoktél a fiataloknak

Szombat délután fellobbant a hávdálá gyertya lángja a Rumbach Zsinagógában. A Rumbi Tanház gyermekei és szüleik elbúcsúztatták a szombatot, valamint meggyújtották a hanukia harmadik lángját. A kicsik muzsikával, tánccal, vidám hanukai dalokkal ünnepeltek, a sok játék mellett elkészíthették saját hanukai olajukat, hanuka-geltekkel töltötték meg a trendeliket, és finom fánkot díszíthettek.

Ezen a különleges napon velük tartott Deutsch Péter és Radnóti Zoltán főrabbi, Kardos Dani gitárművész és Dési Tamás kántor is.

A remek program zárásaként a gyerekek megkapták a Rumbi Tanház ünnepi alkalomra készített hanukai kiadványát, melyet elsőként a rendezvényen résztvevő gyerekek és a Benjamin óvoda ovisai vehettek a kezükbe.

Szombat este a Club Sababa egy fergeteges hangulatú hanukai bulit tartott a Goldmark teremben, aminek keretében meggyújtották a hanukai gyertyákat. A fellobbanó lángok ünneplése mellett ezen az estén a szórakozásé volt a főszerep.

A különféle neon elemekkel díszített teremben a fiatalok izraeli és világi számokra táncoltak, a zenét DJ Rétfalvi és társa szolgáltatta. Aki nem a táncparketten mulatott, az csináltathatott csillám tetoválást, vagy a különféle finom koktélok felett beszélgethetett. A Neon Party legnépszerűbb itala a Sababa koktél lett, amibe az est hangulatához híven némi csillogó, titkos összetevő is került.

A hangulat végig fantasztikus volt, hatalmas nevetések és vidám beszélgetések töltötték be a teret. A fiatalok sokfelől érkeztek, itt pedig lehetőségük nyílt megismerni egymást: akadt köztük, aki zsinagógai közösségből jött, más a Merkazból.
Zsidó gimnáziumok végzősei is itt buliztak, valamint az OR-ZSE hallgatói közül jó néhányan. De nem csak magyar fiatalok, hanem izraeliek is eljöttek, akik ezzel a hatalmas, hajnalig tartó bulival koronázták meg a szombatot és a hanuka harmadik napját!

(Zucker-Kertész Lilla)

2023, dec, 13