Koncertek a hanuka fényei alatt

Különleges zenés programokra látogathattak el az érdeklődők vasárnap, a HanukaFeszt negyedik napján. A Dohány utcai nagyzsinagóga terei megteltek nézőkkel, a Sirim kórus pedig izgatottan várta, hogy színpadra léphessen.
A Lauder Iskola összeszokott énekkara Rév Kata vezetésével adott elő olyan közkedvelt zsidó dalokat, mint a Yemei Ha Chanuka, a ladino Ocho Kandelikas, vagy a BaShana HaBa’a. A vidám dalkavalkád, a gyerekek csillogó szemei pedig a hanukia lángjainál is szebben ragyogtak az este folyamán.

A hanukai gyertyákat Deutsch László főrabbi, dr. Grósz Andor, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke, Mester Tamás, a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) elnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója gyújtotta meg.

Sajnálatos módon betegség miatt az eseményen nem tudtak részt venni dr.Frölich Róbert országos főrabbi és a Dohány utcai zsinagóga kántorai, Fekete László és Rudas Dániel. A hallgatóságot azonban kárpótolta Zucker Immánuel főkántor csodálatos előadása, akit Ferenczy Eszter kísért orgonán.
Ünnepi beszédet mondott Deutsch László főrabbi, aki felidézte a hanuka történét, a túlerő felett aratott győzelmet és magát a csodát, melyet a Szentélyben talált egy napra való olaj jelentett, ami nyolc teljes napig égett.
A program végén a nézők együtt énekeltek a gyerekkórussal, a zsinagóga falai között valóban fellobbant a csoda.

Az est folytatásaként az érdeklődők ellátogathattak a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába, ahol Palya Bea és barátai adtak ünnepi koncertet. Közreműködtek: Jávori Ferenc “Fegya”, Szokolay “Dongó” Balázs, Gazda Bence és Turi Tímea.

Miután a Rumbach zsinagóga igazgatója, Kiss Henriett köszöntötte a nézőket, dr. Grósz Andor mondott beszédet. Szavaival felemlegette az egykor dicsfényben tündöklő hellenista kultúrát, ami gazdagságot, kényelmet jelentett volna a betagozódó zsidóságnak, ők azonban időben felismerték az asszimiláció veszélyét. Ma pedig, míg a hellenisztikus művészeti remekek múzeumok kalitkáiba szorultak, addig a zsidóság él, és összefogva tarthatja meg hanuka fénnyel teli ünnepét.
– Az igazi csoda az, hogy azok a lángok ma, kétezer év múltán is világítanak. Az a láng, amely egykor őseinknek adott világosságot, ma szerte a világon ott lobog milliók és milliók lelkében, így emlékeztetve minket a szabadság, az elszántság és a hit erejére.

A Mazsihisz elnöke emlékeztetett arra, hogy „az életünk minden területén és mindannyiunkban ott rejlik a csodák lehetősége és a fény ereje. Hiszen a küzdelmeink, a győzelmeink és sikereink, de még az esetleges kudarcaink is ősi hitünk szilárdságát erősítik, mert a zsidó hagyomány arra ösztönöz minket a régmúltból, hogy a jövőbe vetett álmaink irányítsák tetteinket.”

A hanukai gyertyákat közösen gyújtotta meg Radnóti Zoltán főrabbi, Deutsch Péter rabbi, Mester Tamás és dr.Kunos Péter. Az áldásokat Léderer Ábel, a Sirim kórus egyik tagja tolmácsolta szép átéléssel a nézőknek.

Ezután kezdetét vette a koncert. Palya Bea sokszínű repertoárt mutatott be, a dalok közt akadt szefárd zsidó zene és jiddis dallam is. Fegyától eredeti orosz nyelven hallhattuk a Tumbalalajkát.

Palya Bea az előadásával esszenciális szeretetet közvetít, az első énekszóval képes berántani különleges világába a hallgatóságot, ahol minden mozdulat a zenéről magáról szól.

A számok között Turi Tímea költőtől hallgattunk hangulatos, prózai átvezetést. Érzékenyen szőtte a dallamok közti csendbe azt a gondolatiságot, ami a hanuka sajátja, ami a csodavárásról szól, az összetartozásról.
Van, amikor a szavak nem elegeket, máskor pedig nem lehet eleget beszélni valamiről. Itt azt a tökéletes pillanatot élhettük meg a koncert keretében, amikor szó és dallam összeforrt, mi pedig elrugaszkodhattunk a jelentől, a mosttól, és a csodálatos előadóknak köszönhetően ezen az estén nem létezett más, csak a zene és a fény. A csoda, amiről az ünnep szól.

(Zucker-Kertész Lilla)

2023, dec, 14