Deutsch Tamás: időszerű az antiszemitizmussal kapcsolatos iskolai tananyagok felülvizsgálata

Az Izrael-ellenesség az antiszemitizmus új formáját jelenti, ezért időszerű és szükséges az antiszemitizmussal, Izrael Állammal és a zsidósággal kapcsolatos iskolai tananyagok felülvizsgálata az európai oktatás rendszerében – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője Strasbourgban kedden.

Deutsch Tamás, Az oktatás szerepe az antiszemitizmus elleni küzdelemben címmel az Európai Parlamentben tartott konferencián mindenek előtt kiemelte: csak a tudás, az ismeretek átadása révén lehet megakadályozni, hogy a történelem megismételje önmagát és a zsidó közösség újra a szélsőséges csoportok céltáblája vagy áldozata legyen.

“Mindannyiunk felelőssége, hogy soha többé ne történjen meg az október hetedikéhez hasonló eset. Meg kell törnünk a gyűlölet spirálját, fel kell számolnunk az ismerethiányból táplálkozó, az ellenségeskedéshez vezető félelmet, és véget kell vetnünk a nemzedékek óta folyó erőszaknak a Közel-Keleten” – fogalmazott.

“Fel kell ismernünk, hogy az antiszemitizmus elleni fellépéshez nem elégségesek a politikai jelszavak, hanem hathatós cselekvésre van szükség. A kiállításon bemutatott módszer, amely az iskolai oktatáson keresztül formálja a fiatalok zsidósággal kapcsolatos ismereteit, egy bevált és eredményes eszköz az antiszemitizmus felszámolásáért folytatott küzdelemben. Egy magyar innováció, amely a világ hasznára lehet” – tette hozzá beszédében Deutsch Tamás.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője beszédében azt hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmustól mentes, a demokratizmus és a tolerancia elvein alapuló társadalom felépítése az osztálytermekben kezdődik.

(mti)

2023, nov, 21