Cseh miniszterelnök: Izraelnek jogában áll megvédenie magát

Izraelnek és az izraelieknek joguk van megvédeniük országukat és a létüket – mondta Tel-Avivban izraeli szolidaritási látogatásán Petr Fiala cseh miniszterelnök Jichák Hercog izraeli államfőnek szerdán.

Hercog hangsúlyozta, hogy Csehország küldte a Hamász támadása után elsőként egyik vezetőjét, külügyminiszterét Izraelbe, “Izrael megalakulása óta az egyik legsötétebb pillanatunkban”.
“Hatalmas tragédiával, hatalmas fájdalommal, az emberiség legrosszabb szörnyűségeivel nézünk szembe. És azt is látjuk, hogy kik a barátaink, kik vannak velünk, és soha nem felejtjük el ezt a barátságot”– hangoztatta Hercog.
“Jelenleg két dolgot teszünk: szeretnénk viszontlátni Izraelben az összes foglyot teljes épségben, és természetesen gondoskodnunk kell arról, hogy felszámoljuk ellenségeink hatalmát, hogy állampolgáraink békében élhessenek” – hangsúlyozta az izraeli államfő.

“Van olyan érzés, mintha ez a két dolog ütközne, de nincs erről szó. Foglalkozni fogunk a túszok visszahozásával és az ellenségeink elleni harccal is”- tette hozzá.

“Csehország mindig Izrael mellett áll” – hangsúlyozta Fiala. “Hetvenöt év alatt túl sok nehéz napot láttak” – utalt a korábbi háborúkra. “Országukkal vagyunk, erős támogatójuk vagyunk. Mi vagyunk a hangjuk Európában” – emelte ki a cseh kormányfő.

“Hisszük, hogy teljes mértékben joguk van megvédeni hazájukat – nemcsak az országot, hanem a létüket is. Ez nem csak az Önök országára vonatkozik, hanem egész Európára és a nyugati demokráciákra is” – emlékeztetett Fiala.

Közben Ausztria is támogatásáról biztosította Izraelt. “Ausztria Izrael oldalán áll, azonosak az értékeink” – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után szerdán Tel-Avivban.
“A holokauszt óta a zsidó nép elleni legborzalmasabb atrocitást követték el. A Hamász rosszabb, mint az Iszlám Állam” – mondta Netanjahu Karl Nehammernek közös sajtótájékoztatójukon a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán, s köszönetet mondott szolidaritási látogatásáért.
“Ez a civilizáció harca a barbárság ellen, és Izrael a civilizációért küzd. Tudom, hogy támogatja harcunkat” – tette hozzá az izraeli kormányfő.

Nehammer hangsúlyozta, hogy Ausztria szolidáris Izraellel.
“Az oka jövetelemnek, hogy cseh miniszterelnök kollégámmal együtt Izrael oldalán állunk. Ugyanazok az értékeink, melyeken osztozunk. A terrorizmus elleni közös küzdelem pedig most fontosabb, mint valaha” – hangsúlyozta az osztrák kancellár.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már 6546 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint, a sebesültek száma pedig a 17 ezret is meghaladja.
Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

(mti, Fotó: tn.cz)

2023, okt, 25