Netanjahu: miniszterelnökként felelős vagyok az ország jövőjének biztosításáért

Izrael kormánya hivatalos gyásznapot fog elrendelni az október hetedikei mészárlás áldozatainak emlékére – jelentette be Benjamin Netanjahu miniszterelnök a biztonsági kabinet ülését követő szerda esti beszédében. Az ujkelet.live beszámolója szerint pontos időpont megjelölése nélkül, a hadsereg gázai szárazföldi hadjáratát is újból megerősítette a miniszterelnök.
“Felkészülünk a szárazföldi bevonulásra. Nem részletezem, hogy mikor, hogyan és mennyit, és nem részletezem a megfontolások összességét sem, amelyeket figyelembe veszünk, és amelyek túlnyomó többsége egyáltalán nem ismert a nyilvánosság előtt, – pedig annak kellene lennie” – mondta Netanjahu, hangsúlyozva: “a létünkért folytatott harc kellős közepén vagyunk.”

Netanjahu szerint a háborúnak két célja van, a Hamász felszámolása – katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítése révén, illetve a foglyok hazahozatala.
“Gallant védelmi miniszter, Beni Gantz miniszter, a biztonsági kabinet, a hadsereg vezérkari főnöke, és a védelmi ágak vezetői éjjel-nappal dolgoztak a győztes katonai hadjárat megszervezésén.Tesszük ezt politikai megfontolások nélkül. Ami a szemünk előtt áll, az csak egy dolog – az ország megmentése, a győzelem elérése” – tette hozzá a miniszterelnök.

Azt követően, hogy kormányának egyes tagjai, illetve a védelmi vezetők rendre vállalták a Szimchát Tóra-i mészárlások felelősségét, a miniszterelnök először ismerte el esetleges érintettségét.
“Ezt a kudarcot a legvégsőkig ki kell majd vizsgálni. Mindenkinek választ kell majd adnia. Magamat is beleértve.Október 7. fekete nap volt történelmünkben, de a felelősségre vonás kérdése csak a háború befejezése után kerülhet szóba. Miniszterelnökként felelős vagyok az ország jövőjének biztosításáért, és most az a feladatom, hogy Izrael Államot és a népet az ellenségeink felett aratott megsemmisítő győzelemre vezessem. Itt az ideje, hogy egyesítsük erőinket egy cél érdekében: a győzelem felé törjünk előre” – közölte Netanjahu.

2023, okt, 26