Országos főrabbi: az Izrael elleni támadás az 1900-as évek oroszországi pogromjainak brutalitását idézte

Budapest a nyugalom szigete – nyilatkozta az Indexnek adott nagyinterjújában dr.Frölich Róbert országos főrabbi, aki üdvözölte, hogy a főváros utcáin nincsenek zászlóégetések és a Hamászt éltető rigmusok.

– 2023. október 7-én, a sátoros ünnep utolsó napján több mint 1500 palesztin terrorista rohanta le Izrael déli részét. Hogyan élte meg ennek a különös háborúnak a hírét?

– Ötven évvel ezelőtt még gyerek voltam, de emlékszem arra, hogy Jom Kippur napján mentünk a zsinagógába, és jött a hír: háború van Izraelben. Déjà vu érzésem volt, mert szombaton most is mentünk a zsinagógába, és jött a hír, hogy háború van Izraelben. Vasárnap este, amikor véget ért az ünnep, felmentem a világhálóra és letaglózott mindaz, amit láttam.

– Minek tudná minősíteni a Hamász támadását?

-Sokak szerint ez a holokausztot idézi, de nekem még az 1900-as évek elején véghez vitt oroszországi pogromok brutalitását és világát is eszembe juttatja.

– Szinte mindenki elítélte a terrorista támadást, azonban az izraeli válaszcsapások után a nyugati világ nagyvárosaiban összesereglett tömegek Izrael-ellenes jelszavakat kezdtek el skandálni. Egyetért azokkal, akik szerint bár a zsidó állam az összes háborút megnyerte katonailag, de a világ közvéleményét minduntalan elveszítette?

– Sajnos úgy látom, ez természetes, mert a dolgok logikájából adódik. Amikor a Hamász megtámadta Izrael államát, akkor a világ egy tekintélyes része a megtámadott Izrael mellé állt. Aztán fordult a kocka, mert beindult a palesztin propagandagépezet. A nemzetközi sajtó nagy részére az arab világ gyakorol befolyást. Amikor a gázai kórházat rakétatámadás érte, több százan haltak meg. Rögtön átvette mindenki az új narratívát és Izraelt kezdték el hibáztatni a tragédia miatt, holott a palesztin iszlám dzsihád rakétája csapódott be a kórházba. De ez a hír már nem kap akkora lángra, mint az előző.

A teljes interjút az Index oldalán olvashatják el>>>

2023, okt, 25