Információk a nálunk tartózkodó izraelieknek – important info for Israelis in Hungary

A Mazsihisz-BZSH Krízis Infó facebook-oldalán közzétették azokat az információkat, amelyek elengedhetetlenül fontosak a Magyarországon tartózkodó és a közeljövőben Izraelbe hazatérni készülő izraeli állampolgárok számára. Az oldalon magyar, angol és héber nyelven tájékozódhatnak.

Minden izraelinek, aki Magyarországon tartózkodik és szeretne visszatérni Izraelbe: eddig 550 izraeli jelezte a WhatsApp-on keresztül, hogy törölték a járatát, és segítséget kérnek a nagykövetségtől.

Általános szabályként a légitársaság felelős azért, hogy alternatív járatot találjon Izraelbe, és szállást biztosítson a repülésig, de úgy tűnik, hogy nem ez a helyzet. Jelenleg a Wizz Air törölte az izraeli járatokat, és az EL AL, az Israir valamint a Ryanair rendszeres járatai megteltek.

Mint a Facebook-oldalon írják: „Kérünk mindenkit, hogy vegye figyelembe, hogy a legutolsó információk szerint a kormány jelenleg nem engedélyez mentőjáratokat a világ egyetlen célpontjára sem, és így több ezer izraeli rekedt külföldön. Mivel ez a döntés valószínűleg nem fog egyhamar megváltozni, azt ajánljuk azoknak, akik Izraelbe szeretnének utazni, hogy próbáljanak más célállomásokon (például Athénon vagy Isztambulon) keresztül átszállással repülni”.

Emellett megpróbálnak izraeli utasokat felrakni a Magyar Légierő Izraelbe induló járatára, amely magyar turisták mentésére indul az országba. Frissíteni fogják a tájékoztatót, amint megtudjuk, hogy egyáltalán ez lehetséges-e. Addig viszont azt javasolják, hogy ne várják meg a választ, és keressenek más lehetőségeket más repülési útvonalakon.

A budapesti zsidó közösség segítséget nyújt azoknak az izraelieknek, akik nem tudtak visszatérni Izraelbe. Az üzeneteket angolul erre a Facebookra várják.

Help Israeli tourists who are stuck in Budapest. Connections, information, support.
Share what you need or what help you can offer.

Fontos információk egy helyen – Important informations in one place.
Izraeli nagykövetség Budapest – שגרירות ישראל בהונגריה

2023, okt, 09