A Szochnut oroszországi működésének beszüntetését latolgatja Izrael

Oroszországi működésének beszüntetését latolgatja a zsidók Izraelbe telepítését intéző nemzetközi Zsidó Ügynökség (Szochnut), mert az orosz hatóságok az Izraelbe emigrálók adatainak átadását követelik, illetve irodáik bezárását.

Az Izraelből irányított szervezet mindeddig sikeresen megtagadta a kért információk átadását, ám emiatt az orosz igazságügyi minisztérium oroszországi működésének felfüggesztésére utasította.

A ynet szerint már a hónap elején érkezett egy levél az orosz hatóságoktól a szervezet moszkvai irodájába, amelyben olyan megjegyzéseket és bírálatokat fogalmaztak meg a Szochnut helyi működéséről, melyeknek “jogi következményei lehetnek”.

A Zsidó Ügynökség évek óta dolgozik Oroszországban a zsidók Izraelbe vándorlásának ösztönzésén, emellett nyári táborokat, valamint oktatási intézményeket működtet. Az orosz kormány a közelmúltban szigorította az ügynökséggel szemben támasztott követelményeit, majd információkat kért az Oroszországból Izraelbe vándorolni szándékozó zsidókról. Ezt a kérést a Szochnut megtagadta, mert féltette az érintettek személyes biztonságát.

A Ynet értesülése szerint a következő napokban izraeli delegáció indul Moszkvába, hogy megvitassa az orosz igazságügyi minisztérium követelését a Zsidó Ügynökség irodáinak bezárására vonatkozóan.

A Szochnut bejelentette, hogy jövő csütörtökre előzetes tárgyalást tűztek ki Moszkvában, s a jogi eljárás befejeztéig nem nyilatkoznak az ügyről.

“Az orosz zsidók nem lesznek az ukrajnai háború túszai. Szánalmas és sértő a kísérlet, hogy a Zsidó Ügynökséget büntessék Izrael háborúval kapcsolatos álláspontja miatt. Nem lehet elszakítani az orosz zsidók Izraelhez fűződő történelmi és érzelmi kapcsolatát” – nyilatkozott Nachman Sáj izraeli diaszpóraügyi miniszter a ynetnek.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta több ezren vándoroltak Oroszországból Izraelbe. Az Izraelben élő orosz ajkúak szervezetének elnöke, Alex Rif felszólította az izraeli hatóságokat, hogy gyorsítsák fel a bevándorlás bürokratikus eljárásait, mert “lehetséges, hogy egy hónap múlva legördül egy új vasfüggöny, és a mi lelkiismeretünkön szárad, hogy a zsidók ott maradnak” Oroszországban.

2022, júl, 22