Második Szentély korabeli mikvét találtak Jeruzsálemben

A jeruzsálemi Templom-hegy közelében dolgozó régészek egy díszes, első századi villát tártak fel saját mikvével, amely a második Szentély korából származik, valamint a római-bizánci és az oszmán korszakból származó tárgyakat is találtak.

Az israel21c.org beszámolója szerint a Héber Egyetem régészei, Michal Haber és Oren Gutfeld 2021 februárjában kezdték meg az ásatást annak a projektnek a részeként, amely Jeruzsálem óvárosa és a nyugati fal között a fogyatékkal élők számára lifttel való hozzáférést biztosít.

A Heródes-korszakban a szóban forgó terület a város leggazdagabb lakóinak otthona volt. Míg számos más rituális fürdőt tártak fel a területen, ennek a felfedezésnek a jelentősége a Templom-hegy feltűnő közelségéből fakad, ami felveti a kérdést, hogy ki lakott ebben a nagyszerű villában a város pusztulásának előestéjén.

Közel negyven főzőedény maradványait is megtalálták, amelyek némelyike ​​még sértetlen volt. Az ásatások során i.sz. hatodik és hetedik századból származó, késő bizánci kerámia olajlámpák töredékére is bukkantak.

A csapat megtalálta egy vízvezeték egy részét is, amely a Betlehem melletti Salamon-medencékből egészen a jeruzsálemi Templom-hegyig szállította a vizet a második Szentély időszakában.

2022, júl, 22