Bizonyos erőfeszítésekkel békés lehet a Ramadán Izraelben

Az elmúlt napokban több emberéletet is követelő terrortámadás volt Izraelben, így valószínűleg nincs értelme abban reménykedni, hogy az április 2-án kezdődő Ramadán szent hónapja békésen fog telni ebben az évben.

Izrael azonban minimálisra tudja csökkenteni a feszültséget, ha legalább három fronton betart bizonyos szabályokat – írja a ynet.

  1. Emléknapok

Április elején a palesztinok számos jelentős eseményről emlékeznek meg, mint például a Palesztin foglyok napjáról, a Nakba-napról és a Visszatérés menetéről. Ezek a napok minden évben aggodalmat keltenek az erőszak miatt. Ezek a napok minden évben aggodalmat keltenek az erőszak fokozódásával kapcsolatban, így nagyon résen kell lennie az izraelieknek, hogy megakadályozzák a rendbontásokat.

  1. Hámász

A Hamász terrorszervezetnek nagyon jellegzetes stratégiája van ebben az évben: aláássák Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem stabilitását, miközben megtartják a Gázai övezetben. Ez a technika egyrészt fenyegetést jelent Izrael biztonságára és a Palesztin Hatóság politikai legitimitására, másrészt a Hamász vezetése meg tudja őrizni politikai legitimitását Gázában, miközben a palesztinok szemében szembeszáll riválisaival.

  1. Status quo

Tavaly Jeruzsálem óvárosában a Damaszkusz-kapu elzárása szolgált az ezt követő tömeges zavargások alapjául. Bár ez apróbb problémának tűnhet, elég volt ahhoz, hogy okot adjon a Hamasz számára, hogy azt állítsa, Izrael aláássa a status quót a szent városban.

A Ramadán szombaton kezdődik, Izrael igyekszik fenntartani a status quót, és mindent elkövetni, hogy a Hamász ezúttal ne találjon kifogást, hogy ugyanazt tegye, mint tavaly.
Az elmúlt napok történései ellenére azonban, ami arra utal, hogy egy új terrorhullám kezdődik, van ok optimistának maradni arra vonatkozólag, hogy az idei ramadán viszonylag békés lesz.

Az elmúlt két évben a COVID-járvány megfosztotta a palesztinokat attól, hogy a szent hónapot ünnepelhessék családi lakomákkal és összetartásokkal. Idén az oltásoknak és a palesztinok körében tapasztalt COVID-esetek visszaesésének köszönhetően ismét megtartható a hagyományos ünneplés.
Gáza viszonylag stabil, a Sheik Jarrah válságát átmenetileg sikerült megoldani, az Al-Aksza mecset miatt pedig – egyelőre – nincs tiltakozás.

Izrael most enyhíti a palesztin lakosságra vonatkozó korlátozásokat Ciszjordániában és Gázában, hogy a terrortevékenység megugrása ellenére csillapítsa a kedélyeket.

Noha ezek a dolgok egyike sem hoz létre immunitást az erőszak folytatódása ellen, mindegyik okot ad a palesztinoknak arra, hogy együttműködjenek a status quo és a biztonság fenntartására irányuló erőfeszítésekben.

2022, ápr, 01