Izraeli kutatók a valaha látott legtávolabbi csillagot fedezték fel

A Ben-Gurion Egyetem kutatói a Hubble Űrteleszkóp segítségével egy közel 13 milliárd fényévnyire lévő csillagot észleltek. Ez új rekordnak számít.

A kutatók a valaha látott legtávolabbi egyedi csillagot fedezték fel. Az újonnan észlelt csillag olyan távol van, hogy fényének 12,9 milliárd évbe telt, mire elérte a Földet.

Általában ilyen távolságokban több milliárd csillagot tartalmazó galaxisokat figyelhetünk meg, és a korábban ilyen nagy távolságból látott legkisebb objektumok csillaghalmazok voltak, amelyek a korai galaxisok belsejébe ágyazódtak. Egészen a közelmúltig csak fantáziálhattunk a lehetőségről, hogy egyetlen csillagot ilyen távolságból megfigyeljenek.

A köztünk és a távoli csillag között lévő hatalmas galaxishalmaz kozmikus elrendezése legalább néhány ezerszeresére felnagyította a csillagot, így lényegében lehetővé tette a kutatók számára, hogy egyetlen csillagot is megfigyeljenek a korai univerzumból.

A kutatócsoport becslése szerint az Earendelnek elnevezett csillag legalább ötvenszer akkora tömegű, mint a Napunk, és több milliószor fényesebb is annál, vetekszik az ismert legnagyobb tömegű csillagokkal.

A Ben-Gurion Egyetem kutatását az izraeli Tudományos és Technológiai Minisztérium alapja támogatta.

2022, ápr, 01