Május 11-től ügyeleti jelleggel ismét kinyit a Benjamin ovi

Az óvodáknak és bölcsődéknek a 152/2020 (IV.27) számú kormányrendelet értelmében ügyeletet kell biztosítaniuk a járvány ideje alatt. Bár az egyházi fenntartású intézményekre ez a rendelkezés nem vonatkozik, a BZSH zuglói Benjamin Óvodája lehetőséget biztosít az óvodai, bölcsődei ügyeleti ellátásra.
Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke elmondta, hogy a BZSH vezetése és a krízismenedzsment úgy döntött, hogy bár a kormányrendelet csak az önkormányzati intézményeket érinti, segítve a szülőket a Benjamin Óvoda és Bölcsőde május 11-től, hétfőtől részlegesen ismét kinyit.
A BZSH elnöke elmondta, hogy a nyitásig még sok munka van hátra, alaposan ki kell takarítani az épületet és az udvart, fertőtleníteni kell a helységeket, valamint szűrővizsgálaton kell átesnie a dolgozóknak is.
Egyben kifejezte elismerését és köszönetét az intézmény vezetője és dolgozói felé, akik vállalták, hogy ebben a nehéz helyzetben is a gyerekek és családok rendelkezésére állnak.
Bőczén Zsuzsanna, a Benjamin Óvoda és Böldőcse vezetője elmondta, nagy örömmel várják, hogy újra találkozzanak a gondjaikra bízott gyermekekkel, ugyanakkor az ellátás igénybe vételének a jelenlegi helyzetben sajátos feltételei vannak.
Ezek a következők:
• a rendelet értelmében egy csoportban maximum 5 gyermek lehet, ezért 15 óvodás és 5 bölcsődés ellátását vállaljuk;
• csak azt a gyermeket tudjuk fogadni, akinek mindkét szülője munkáltatói igazolást hoz arról, hogy munkáját nem tudja otthonról ellátni, azaz személyesen kell megjelennie a munkahelyén;
• a szülőknek írásban nyilatkozniuk kell arról, hogy sem gyermekükön, sem a vele egy háztartásban élőkön a koronavírus tünetei nem mutatkoznak és egyéb fertőző betegségben sem szenvednek, valamint arról, hogy reggel hány órától délután hány óráig vennék igénybe az ellátást;
• a szülőknek nyilatkozniuk kell annak tudomásul vételéről, hogy kiscsoportos felügyelet esetében magasabb a fertőzésveszély, mintha otthon lenne a gyermek;
• az intézmény területére való belépés előtt a biztonsági szolgálat mindenki hőmérsékletét megméri;
• belépés csak szájmaszkban lehetséges;
• kérjük, hogy lehetőség szerint a gyermekeket NE a nagyszülő hozza az intézménybe;
• a szülők az intézmény épületébe nem jöhetnek be, gyermeküket a bejáratnál fogadják a dadusok és hazamenetelkor is ott adják át őket;
• a gyermekeket minden nap tiszta ruhában kell beadni, az aznapit haza kell vinni mosásba, a szekrényeket minden nap ki kell üríteni;
• ha a rendeletben szabályozott létszámnál többen igényelnék az ügyeletet, úgy a jelentkezések sorrendjét vesszük figyelembe és váltórendszerben fogadjuk a gyermekeket.
Az ügyeleti ellátás alatt a gyermekek által használt WC-ket jellel látják el, hogy mindenkinek egyéni WC-je legyen, a szintén jellel ellátott törölközőket naponta cseréljük. Az esetlegesen betegség tüneteit mutató gyermeket napközben az orvosi szoba mellett található elkülönítőben helyezik el, felügyeletét az egyik egészségügyi végzettséggel is rendelkező dadus látja el a szülő megérkezéséig.
Az étkezés napi díja 1000 Ft, a fokozott elővigyázatosság, napi többszöri fertőtlenítés, egészségügyi biztonsági előírások betartása megszervezése miatti hozzájárulás: 700 Ft/nap.

2020, máj, 05