Egy izraeli tanulmány rámutat az ősi filiszteus rituálék titkára

A filiszteusok, akik a vaskorban virágoztak, jelentősen befolyásolták a dél-levantei régió kultúrtörténetét, mezőgazdaságát és táplálkozását. Most új megvilágításba helyezték ezt az egyedülálló kultúrát az elmúlt 25 év intenzív ásatásai Tel Tzafitban, amelyet Gath filiszteus városaként és a bibliai Góliát szülővárosaként azonosítottak.

A ynet beszámolója szerint egy különleges ásatási projektben a régészek a filiszteusok vallási szertartásaiban használt növényeket találtak.
A Gath alsóvárosában lévő templom körzetében található botanikai leletekre összpontosítottak, amelyek a különféle növényfajok fontosságáról tanúskodnak a templomban.
A templom területén talált növényfajok átfogó vizsgálata, mennyiségi és minőségi elemzése, a betakarítás időpontja, az áldozati felajánlás módja és szimbolikája alapján a kutatók világosabb képet festettek a filiszteusok vallási gyakorlatáról.

Noha ezeknek a szertartásoknak a hatása jól dokumentált, a rituális gyakorlatok részletei és a filiszteusok isteneinek azonosítása hosszú ideig tisztázatlanok maradtak.

Dr. Suembikya Frumin „Növényekkel kapcsolatos filiszteus rituális gyakorlatokról a bibliai Gathban” című tanulmánya, amelyet a Scientific Reports folyóiratban tettek közzé, új és jelentős adatokkal szolgál a téma megértéséhez.

Azzal, hogy a helyszínen felfedezték a növényeket a templomokban, a kutatók új információkat tudtak meg a filiszteusok vallási szertartásairól és hiedelmeiről, beleértve az ételeik összetevőit, a rituálék időzítését és a díszítéshez használt növényeket is.

Az egyik legjelentősebb felfedezés több mediterrán növény, például a Vitex agnus-castus, a Glebionis coronaria és a Lomelosia argentea legősibb megjelenése rituálé keretében.
“Ezek a növények összekapcsolják a filiszteusokat az ókori görög istenekkel kapcsolatos rituálékkal és mitológiákkal, mint például Héra – a házasság és a szülés istennője, Artemisz – a vadászat istennője, Demeter – a mezőgazdaság és a gabona istennője, valamint Aszklépiosz – az orvoslás istennője.
A pszichoaktív összetevőket tartalmazó növények jelenléte a templomokban megmutatja, hogy ezeket vallási szertartásokban használták. A filiszteusok vallása a természet varázslatán és erején alapult” – mondta Dr. Suembikya Frumin, a Bar-Ilan Egyetem Régészeti Botanikai Laboratóriumának igazgatója.

Ezenkívül a templomokban talált magvak és gyümölcsök elemzése értékes betekintést nyújtott a rituálék időzítésébe – a tavasz kezdete fontos rituális dátum volt az ókori emberek számára.
“Az új adatok azt mutatják, hogy a templomokba járók árnyalt ismeretekkel rendelkeztek a tudatmódosító növények használatáról. A tanulmányban alkalmazott módszerek rendkívül fontosak lehetnek további ősi rituálék elemzésében és a különböző kultúrák vizsgálatában.” – mondta Dr. Frumin.

2024, febr, 27