Rangos díjat kapott a Golda Meir életét bemutató film

Guy Nattiv „Golda” című alkotása az év legértékesebb filmje díjat kapta a Cinema for Peace Alapítvány berlini adománygyűjtő gáláján.

A Helen Mirren főszereplésével készült „Golda” azokat a kihívásokat mutatja be, amelyekkel Izrael első női miniszterelnöke szembesült az 1973-as háború során. A filmet Oscar-díjra is jelölték, ami tovább erősíti hatását és elismertségét a filmiparban.

Az isrel21c beszámolója szerint Nattiv, Mirren és a 102 éves holokauszt-túlélő, Margot Friedlander is részt vett a berlini gálán, hangsúlyozva a film relevanciáját a közelmúlt eseményei kapcsán, mint például a Hamász október 7-i izraeli mészárlása és a túszok szabadon bocsátásáról folyó tárgyalások.

A kitüntetés átvétele után Nattiv párhuzamot vont az 1978-as Camp David-i békeszerződés és a diplomáciai megoldások jelenlegi igénye között a régióban.
“Millió életet mentettek meg” – mondta, utalva az izraeli és egyiptomi vezetésre a megállapodás megkötése idején.“Ezúttal is egy új izraeli és palesztin vezetést akarunk látni, aki olyan vízióval és bátorsággal rendelkezik, hogy történelmi békét kössön a két nép között.”

A Cinema for Peace Foundation 2008-ban jött létre, hogy a mozi segítségével mozdítsa elő a békés változást, és olyan prominens személyiségektől vonzotta támogatását, mint George Clooney, Leonardo DiCaprio és Angelina Jolie.

2024, febr, 25