Kétezernyolcszáz éves szkarabeuszra bukkantak Alsó-Galileában

Izgalmas fordulat a régészek közössége számára, hogy február elején Erez Avrahamov túrázó fedezett fel egy „szkarabeuszként” ismert 2800 éves vésett követ az izraeli Tabor-patak Természetvédelmi Területén .

Egy 45 éves túrázó egy alsó-galileai szabadidős kirándulás során találta meg a szkarabeuszt, egy kis narancssárga követ, amely nagyjából akkora, mint egy miniatűr – írja az israel21c.

A svájci Fribourg Egyetemen végzett további elemzések feltárták, hogy a karneolból készült szkarabeusz griffet vagy szárnyas lovat ábrázol, amely vágtat. Az ábrázolás az ie 8. századi műalkotásokra jellemző.
„A szkarabeusz az asszír uralom időszakából származhat, és asszír tisztviselők (vagy talán babilóniai) jelenlétére utalhat Tel Rekhesben ebben az időszakban. A pecséten megjelenő griff ismert művészi motívum az ókori közel-keleti művészetben, és gyakori a vaskori pecséteken” – magyarázta Yitzhak Paz, az Izraeli Régiségügyi Hatóság régésze.

Eli Escusido, az Izraeli Régiségügyi Hatóság igazgatója elmondta, hogy a különleges szkarabeust az IAA nemzeti kincstári osztályára került további kutatás céljából.

(israel21c)

2024, febr, 11