Egy izraeli kutatás szerint a női könnyek illata csökkenti a férfiak agresszióját

Izraeli tudósok először bizonyították be, hogy a női könnyek illata csökkenti a férfiak agresszióját. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy más emlősök, különösen a rágcsálók könnyei vannak ilyen hatással egymásra.

Például a nőstény egérkönnyek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek hatással vannak az agy agressziós hálózataira, ezáltal csökkentve a hím egerek közötti harcot.

Noam Sobel Professzor , a Weizmann Institute of Science szagláskutatója szerint az emberi könnyek is tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, amelyek társadalmi jelként szolgálnak. Csapata 2011-ben arról számolt be, hogy a nők érzelmi könnyeinek szippantása csökkentette a férfiak tesztoszteronszintjét, némileg csökkentve a szexuális izgalmat.
Shani Agron PhD-hallgató vezette új tanulmányban a kutatók azt akarták meghatározni, hogy a könnyeknek ugyanolyan agresszió-gátló hatása van-e az emberekben, mint a rágcsálókban.

Az israel21 beszámolója szerint a kísérletsorozat során a férfiakat nők érzelmi könnyeinek vagy sóoldatnak tették ki anélkül, hogy tudták volna, mit szippantanak be, és anélkül, hogy különbséget tudtak volna tenni a kettő között, mivel mindkettő szagtalan.

Ezután egy kétszemélyes játékot játszottak, amelynek célja agresszív viselkedés kiváltása az egyik játékosban a másik játékossal szemben. Elhitették a másik játékossal, hogy csal, a férfiak bosszút állhatnak azzal, hogy pénzt veszítenek, bár ők maguk semmit sem nyertek. Miután a férfiak megszagolták a nők érzelmes könnyeit, a bosszúvágyó agresszív viselkedésük a játék során körülbelül 44 százalékkal esett vissza.

Ez egyenértékűnek tűnt a rágcsálóknál megfigyelt hatással, de a rágcsálók orrában van egy vomeronasalis szervnek nevezett szerkezet, amely felveszi a társadalmi kémiai jeleket. Az emberek viszont nem rendelkeznek ezzel a szervvel, így felmerült a kérdés, hogy akkor miért érzékelik a társadalmi vegyi anyagokat?

A válasz megtalálása érdekében a kutatók a könnyeket egy laboratóriumi edényben 62 emberi szaglóreceptorra alkalmazták, és megállapították, hogy ezek közül négy receptort aktiváltak a könnyek.  Megismételték a kísérleteket, miközben a férfiak agyát egy MRI-szkennerben vizsgálták. A funkcionális képalkotás kimutatta, hogy két agresszióval összefüggő agyi régió kevésbé volt aktív, amikor a férfiak a könnyeket szippantották.

Minél nagyobb a különbség ebben az agyi aktivitásban a sóoldat és a könnyek között, annál ritkábban állt bosszút a játékos a játék során.
“Kimutattuk, hogy a könnyek aktiválják a szaglóreceptorokat, és megváltoztatják az agresszióval kapcsolatos agyi áramköröket, jelentősen csökkentve az agresszív viselkedést. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a könny egy vegyi takaró, amely védelmet nyújt az agresszió ellen – és ez a hatás gyakori a rágcsálókra és az emberekre, de talán más emlősökre is.” – mondta Sobel Professzor.

“A jövőbeli kutatások azt fogják vizsgálni, hogy az új tanulmány eredményei a nőkre vonatkoznak-e. Tudtuk, hogy a könnyek szippantása csökkenti a tesztoszteronszintet, és hogy a tesztoszteronszint csökkentése nagyobb hatással van az agresszióra a férfiaknál, mint a nőknél, ezért elkezdtük a női könnyek férfiakra gyakorolt ​​hatásának tanulmányozását, mert így nagyobb az esélyünk a hatás észlelésére. Most azonban ki kell terjesztenünk ezt a kutatást a nőkre is, hogy teljesebb képet kapjunk erről a hatásról.” –  mondta az új tanulmányt jegyző Agron.

(israel21c.org)

2024, febr, 01