Minden kezdődik elölről: Börésit (בְּרֵאשִית)

brstSzimhát Tórát követően Mózes első könyvével elkezdtük elölről olvasni a Tórát.
Mózes első könyve tizenkét hetiszakaszból és 50 fejezetből áll. A könyv és egyben az első fejezet címe: Börésit (בְּרֵאשִית), melynek jelentése: kezdetben.

Az első kérdés, miért bét-tel kezdődik a Tóra, miért nem az első betűvel a héber ABC-ből, azaz aleffel? A sok magyarázat közül az egyik: bével kezdődő szó báruch, azaz áldás, á-val kezdődő szó: árur, azaz átok. Aki a Tórát tanulmányozza és a parancsolatait betartja, annak áldásban legyen része.

Második kérdés, Ezra ante kb. 470-ben törvénykönyvvé nyilvánította a Tórát, akkor miért nem a második könyv közepén kezdődik a parancsolatok felsorolásával? A válasz: a világ teremtésének ősapáink és ősanyáink cselekedeteinek története bizonyítja, hogy az Ö…való Izrael gyermekeinek ígérte a földet, amelyből sok részt meg is vásároltak az őslakóktól, tehát a zsidók jogát a szent földhöz vitatni senkinek nincs joga. Másrészt a Tóra tartalmazza a 613 parancsolatot, a parancsolatok születésének története nyomán jobban megértjük annak okát. Például: ne ölj! Az első szakaszban tanúi vagyunk az első gyilkosságnak, amikor Káin lesújtja Ábelt. Testvérgyilkosság. Lényegében minden gyilkosság abszurd, valahol testvérgyilkosság, ha elfogadjuk, hogy mindnyájan Ádámtól, Évától származunk.
Az első hetiszakasz tíz nemzedék sorsát meséli el nekünk. Az első emberpár bűnbeesésének következménye a halál. Az ember életre született, hogy el kell mennünk, az Ádám és Éva rossz választásának, engedetlenségének az oka. Előttük, a bűnbeesés előtt együtt legelt a farkas és a bárány.

Harmadik kérdés: az égitestek teremtése előtt hangzik el a felszólítás: legyen világosság! A válasz: a Tóra fénye számunkra a világosság. Ezért kell tanulmányozni, olvasni és betartani.

Kultúrtörténeti szempontból a következő anyagokkal találkozhatunk: ónix kő, bedellium, vasréz. Hangszerek közül említik a hárfát és a fuvolát.
Látta az Ö.való, amit alkotott, az jó, a feladatunk, hogy alkotását ne tegyük tönkre.
Idézet a kommentárból:
“az ember, aki Ő képére alkottatott, köteles megszentelni hétköznapi munkáját, a szombati nyugalom áldásával.”

A hetiszakasz első két mondata meghatározza az egész teremtés történetét:
בְּרֵאשִׁ֖ית בָּרָ֣א אֱלֹהִ֑ים אֵ֥ת הַשָּׁמַ֖יִם וְאֵ֥ת הָאָֽרֶץ׃  וְהָאָ֗רֶץ הָיְתָ֥ה תֹ֙הוּ֙ וָבֹ֔הוּ וְחֹ֖שֶׁךְ עַל־פְּנֵ֣י תְה֑וֹם וְר֣וּחַ אֱלֹהִ֔ים מְרַחֶ֖פֶת עַל־פְּנֵ֥י הַמָּֽיִם

2023, okt, 09