Ezeregyszáz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma Izraelben és Gázában

Már több mint 1100 ember vesztette életét azóta, hogy szombat reggel a palesztin radikális szervezet, a Hamász fegyveresei szárazföldi, rakéta- és tengeri támadást intéztek Izrael ellen.

A támadásokban 700 izraelit öltek meg. Válaszul Izrael lakótömböket, alagutakat, a Hamász tisztviselőinek az otthonát, éjszaka több mint 500 célpontot sújtott csapásokkal a Gázai övezetben. A támadásokban több mint 400 ember vesztette életét.

A palesztin egészségügyi minisztérium a CNN szerint közölte, hogy mintegy 2300-an sebesültek meg Gázában, és az áramkimaradások sérültek és betegek százainak életét fenyegetik.

A halálos áldozatok száma a BBC szakértői szerint a térségben nőni fog, mert sokan súlyos sérüléseket szenvedtek.

Az izraeli hadsereg a szombati támadást követően mintegy 110.000 tartalékos katonát mozgósított, akik jelenleg Izrael déli részén készülnek a további harcokra.

Irán külügyminisztere időközben megismételte, hogy támogatja a Hamász fegyveresei által Dél-Izrael ellen szombaton elkövetett támadást. Hoszein Amir-Abdollahian vasárnap egy tweetben „az évek óta tartó gyilkosságokra és bűncselekményekre adott legitim válasznak” nevezte az erőszakot.
A Hamász már korábban közölte, hogy Irán segítségével hajtotta végre szombat hajnali támadást, amelynek során harcosainak százai áttörték a Gázai övezet körüli izraeli határvédelmi erődítményeket.

Az UEFA időközben elhalasztotta az Izraelbe tervezett összes soron következő labdarúgó mérkőzést a folyamatban lévő konfliktus miatt – közölte a szervezet elnöksége. Az érintett mérkőzések között szerepel a csütörtöki Izrael–Svájc Eb-selejtező, valamint Izrael U21-es Európa-bajnoki mérkőzései Észtország és Németország ellen.

(Reuters, CNN)

2023, okt, 09