Az ünnepek alatt támadta meg Izraelt a Hamász – nagyon sokan meghaltak

Még az ünnepek alatt terrortámadás érte Izraelt, a Gázai övezetből több mint ezer rakétát lőttek ki izraeli területekre, kifejezetten a polgári lakosságot célozva. A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveresei bejutottak a határok mentén az ország területére, számos civillel végeztek és sokakat túszul ejtettek.

Helyi beszámolók szerint a támadásoknak eddig több mint 600 izraeli halálos és több mint 2000 sebesült áldozata van. Mintegy kilencszáz sebesült van kórházakban.

Az övezet menti izraeli településekre behatoló fegyveres iszlamisták vérengzést hajtottak végre a civil lakosság körében, és a helyi média szavaival “mészárlást” a sivatagi techno zenei esten részt vevő fiatalok körében.

A Hamász fegyveresei az övezettel szomszédos Beeri kibuc ebédlőjében ötven túszt tartottak fogva még a késő délutáni órákban is, Ofakimban pedig két terrorista egy családot annak lakásában.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet bejelentette, hogy ötvenkét izraelit ejtett foglyul, közöttük katonák és civilek – nők is – vannak. Az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet arról számolt be, hogy izraeli katonákat tart fogva.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a támadásra válaszul harci repülőgépek tucatjai támadják a Hamász hadállásait a Gázai övezetben, és lezárták az övezet melletti utakat a forgalom elől.

A haditengerészet pedig videófelvételeket tett közzé arról, hogy megsemmisítette a hamászos fegyveresek több olyan motorcsónakját, amelyen be akartak hatolni Izrael vizeire. Becslésük szerint így többtucatnyi fegyverest öltek meg.

Izraelben hivatalosan is hadiállapotot hirdettek. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét azt mondta, hogy az ország bosszút fog állni a Hamászon. Annak érdekében, hogy az izraeliek könnyebben bejelenthessék eltűnt hozzátartozóikat, Izrael külön központot hozott létre.

Együttérzünk izraeli testvéreinkkel e nehéz órákban.
עם ישראל חי

(Fotó: Reuters)

2023, okt, 08