Könyv jelent meg a 135 éves Frankel zsinagógáról

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztus 8-án ünnepelte fennállásának százharmincötödik születésnapját a BZSH  budai ékköve, a Frankel zsinagóga.

Bár nem erre az alkalomra íródott, de a sors fintora, hogy éppen a zsinagóga 135. születésnapján került ki a nyomdából egy új könyv, amely önéletrajzi és helytörténeti tartalmával egyaránt emléket állít a Frankel Leó út 49. szám alatti épület mártírjainak, a zsinagógának és az egykori Budai Zsidó Hitközségnek.

Az “Ide születni” című könyv Elbert Márta, szerkesztő, riporter, dokumentumfilm rendező, producer, a Fekete Doboz egyik alapító-szerkesztője, a rendszerváltás eseményeinek elismert dokumentálója és Goldberger Tamás író, orvos munkájának köszönhető, a kiadást az “Alapítvány a zsidó jövőért” támogatta.

Az alapítvány kuratóriumának elnökeként többek között Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, a Mazsihisz alelnöke írta a könyv előszavát, amelyben felhívja a leendő olvasók figyelmét egy mesebeli belbudai házra, amelynek “szíve” egy zsinagógát rejt.

A számos képpel illusztrált, eredeti dokumentumokat az olvasó elé táró könyv bemutatójára előreláthatólag 2023. októberében kerül sor.

Szemelvények a könyvből: 

2023, aug, 09