Ősi halál-rituálékhoz használt barlangot tártak fel Jeruzsálem mellett

Régészek egy csoportja koponyákat, lámpákat és lándzsahegyeket talált egy Jeruzsálem melletti barlangban. A Jeruzsálemi-hegységben található Ikrek-barlangban talált koponyák és lámpák arra utalnak, hogy a barlangot nekromantia-rituálékhoz használták – derül ki egy múlt héten közzétett tanulmányból.

A nekromantia a halottakkal való beszélgetés vagy a halottak felélesztésének gyakorlata.

A tanulmány, amelyet a Harvard Theological Review-ban tettek közzé, elemezte mintegy 120 jól megőrzött lámpa és egy érmegyűjtemény régészeti leleteit, amelyek az i.e. 2.-4. századból származhatnak – írja a jpost.com.

A lámpák és érmék mellett két bronzkori lándzsahegyet és egy bronzkori kancsót is találtak a régészek. A három különböző korszakot felölelő különféle tárgyakat a barlang hasadékaiba ágyazva találták meg.

A lámpákkal együtt elhelyezett barlangban három koponyát is találtak, amely alátámasztja a régészek feltételezését, hogy valóban nekromantia-rituálék zajlottak akkoriban a barlangban .

Különféle szöveges források írják le a nekromantia szertartást a görög és római világban, valamint a levantei és az ókori keleten.

(Fotó: Yair Aronshtam)

2023, júl, 13