Megnyílt a “Lélekmentők – Komoly Ottó és a magyar cionista mozgalom embermentő tevékenysége” című kiállítás

A Holokauszt Emlékközpont a tablókiállítás keretében emlékezik meg Komoly Ottó és a magyar cionista mozgalom vészkorszak idején kifejtett embermentő tevékenységéről.

A „Lélekmentők – Komoly Ottó és a magyar cionista mozgalom embermentő tevékenysége a vészkorszak idején” című tablókiállítás megnyitójára szerda délután került sor.

Komoly Ottót, a Magyar Cionista Szövetség, majd 1943-tól a Budapesti Mentőbizottság elnökét 1944 szeptemberében bízta meg Friedrich Born a Nemzetközi Vöröskereszt „A” szekciójának vezetésével. Cionista társaival több ezer zsidó embert mentettek meg, gyermekotthonokat működtettek és látták el élelemmel a gettó lakóit. 1945. január elsején a nyilasok elhurcolták és meggyilkolták. Hősiessége, önfeláldozó élete előtt tiszteleg a kiállítás, valamint bemutatja, hogy vált a nagy hagyományra épülő magyarországi cionizmus széleskörűen elterjedt tömegmozgalommá a második világháború utáni években.

A szerdai megnyitón a Mazsihisz és BZSH vezetői is részt vettek, a két szervezetet többek között dr.Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke képviselte.

Képek a megnyitóról>>>

2023, júl, 13