Izraeli kutatás: a zöld étrend lassíthatja az agy öregedését

A Ben-Gurion Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a zöld mediterrán étrenden alapuló egészséges életmód lassíthatja az agy öregedés folyamatát.

A zöld mediterrán étrend különbözik a hagyományos mediterrán étrendtől a nagy mennyiségű polifenol és a kisebb mennyiségű vörös és feldolgozott hús miatt.

A kutatók 102 olyan személyt vizsgáltak meg, akik megfeleltek az elhízás kritériumainak, amelyről úgy tartják, hogy a normálisnál gyorsabban öregíti az agyat. A kutatók részletes szkennelésekkel kiszámították az alanyok „agykorát” a vizsgálat megkezdése előtt, és megismételték a folyamatot, miután az egyének életmódbeli változáson mentek keresztül a következő 18 hónap során.

Az israel21 beszámolója szerint az eredmények arra utalnak, hogy a fogyást elősegítő életmódbeli beavatkozások jótékony hatással lehetnek az agy öregedési folyamatára. A testtömeg 1 százalékos csökkenése csaknem kilenc hónappal megfiatalította a résztvevők agyi életkorát.

Úgy tűnik, hogy a pozitív eredményekhez a májzsír fogyással összefüggő csökkenése is hozzájárul, mivel korábban kimutatták, hogy a májzsír magas szintje és bizonyos májenzimek termelése negatívan befolyásolja az agy egészségét.
“Tanulmányunk rávilágít az egészséges életmód fontosságára, beleértve a feldolgozott élelmiszerek, édességek és cukros italok fogyasztásának csökkentését az agy egészségének megőrzésében” – mondta a kutatást végző orvos.

2023, jún, 21