Palesztin merénylők négy izraelit lelőttek Ciszjordániában

Legalább négy izraelit lelőttek és négy másikat megsebesítettek palesztin merénylők Ciszjordániában az Eli nevű telepesfalu közelében – jelentette a helyi média kedd délután.

Az egyik merénylővel végeztek az izraeli biztonságiak. A hadsereg szakembereinek becslése szerint legalább ketten követték el az akciót, a lelőtt terrorista társa vagy társai elmenekültek. Eli falu lakóit felszólították, hogy maradjanak otthonaikban, zárják be ajtajaikat és ablakaikat, amíg felkutatják az esetleges további fegyvereseket.

A Ynet értesülése szerint helyi idő szerint délután négy órakor (Magyarországon délután három órakor) belépett egy fegyveres a helyi benzinkút boltjába, és automata fegyverével lövöldözni kezdett.

A négy sebesült izraeli egyike súlyos, ketten középsúlyos, egyikük könnyebb sérüléssel került kórházba az izraeli mentőszolgálat beszámolója szerint.

A támadás egy nappal az izraeli hadsereg terrorellenes kommandójának razziája után történt, amely több órás tűzharchoz vezetett az izraeli erők és palesztin fegyveresek között. Az összecsapásban meghalt hat, megsebesült több tucat palesztin fegyveres. Az incidensben hét izraeli katona is megsérült.

Izrael és a palesztinok között az elmúlt évben megnőtt a feszültség, az izraeli hadsereg terrorelhárító egységei szinte minden éjjel razziákat tartanak a ciszjordániai palesztin településeken körözött terroristák és fegyverek kézre kerítésére.

Január óta már legalább 125 palesztin veszítette életét az izraeli hadsereggel lezajlott összecsapásokban vagy merényletekben – derül ki a sajtóban megjelent összesítésekből. Ugyanebben az időszakban 24 izraeli állampolgár, egy ukrán nő és egy olasz férfi is meghalt palesztin radikálisok merényleteiben, többen súlyosan megsebesültek.

(mti, Fotó: Times of Israel)

2023, jún, 20