A Kneszet megszavazta az állami költségvetést

Az izraeli parlament szerda hajnalban elfogadta a 2023-2024-re vonatkozó új állami költségvetést, 64 kneszet-tag, a teljes kormánykoalíció igennel, az ellenzék 55 képviselője pedig nemmel szavazott.

A szavazás idején kormányellenes tüntetők demonstráltak a Kneszetnél, kifejezve nemtetszésüket amiatt, hogy aránytalanul nagy mértékben fordítottak kormányzati forrásokat az ultraortodox közösségeknek.

A szavazás előtt Netanjahu azt mondta az ellenzéknek, hogy „ne reménykedjenek”, mivel koalíciója a költségvetés elfogadását és négyéves kneszeti mandátumának kitöltését tervezi. Hozzátette: a terv elismerést kapott a nemzetközi hitelminősítőktől.

Jáir Lapid ellenzéki vezető cáfolta Netanjahu állításait a hitelminősítő cégektől kapott koalíciós költségvetés pozitív kilátásairól, és hozzátette, hogy a kormányfőt koalíciós partnerei zsarolták. Lapid azt is elmondta, hogy Netanjahu állításával ellentétben, miszerint a költségvetés kezelni fogja a magas megélhetési költségeket, “ez a kormány szörnyű a megélhetési költségek szempontjából”.

A költségvetés elfogadása után Lapid azt mondta: „miközben aludtatok, Izrael történetének legrosszabb és legpusztítóbb költségvetését fogadták el. Nem hoz jó híreket, nem küzd a magas megélhetési költségek ellen, és csak végtelen zsarolást jelent. Ez a költségvetés megsérti az izraeli állampolgárokkal kötött szerződést. Mindannyian fizetni fogunk érte, beleértve a gyermekeinket is.”

Az idei vitatott költségvetési szavazást különösen nagy figyelemmel kísérték. A törvény szerint a Kneszet automatikusan feloszlik és új választásokat kell kiírni, ha a költségvetés nem megy át a határidő lejárta előtt (jelen esetben május 29-ig).

Netanjahu és Becalel Szmotrich pénzügyminiszter a hét elején az utolsó pillanatban megállapodott 250 millió sékel plusz pénzről mind az ultraortodox Jahadut Hatora párt, mind a szélsőjobboldali Otzma Jehudit párt számára, amelyek korábban a kormány stabilitását veszélyeztették.

A megállapodásokkal sikerült a kötelező 998 milliárd sékeles költségvetési plafon alatt maradni.

(ujkelet)

2023, máj, 24