Fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlanak az emlékezés napi ünnepségek Izraelben

Fokozott biztonsági intézkedések mellett és több gyászoló család kormányellenes tiltakozásával zajlottak kedden Izraelben a katonai temetőkben az emlékezés napja (יוֹם הזִּכָּרוֹן) alkalmából tartott ünnepségek, amelyeken mindazokra emlékeznek, akik a zsidók államának megalapítására tett erőfeszítésekben vagy az ország védelmében, illetve terrorakciók nyomán vesztették életüket.

Az emlékszertartások délelőtt 11 órakor, kétperces országos légvédelmi szirénahang után kezdődtek meg a katonai temetőkben.

A Herzl-hegyi emlékcsarnokban a háborúkban és hadműveletekben elesett izraeliek központi állami emlékünnepségét Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Jichák Hercog államelnök, Amír Ohana, a kneszet elnöke, és Eszter Hajut, a legfelsőbb bíróság elnökének jelenlétében tartották. Netanjahu beszédében az egység fontosságát hangsúlyozta.

Tel-Avivban idén minden korábbinál nagyobb számban, több ezren vettek részt a hétfő este megtartott palesztin-izraeli közös gyászünnepségen.

Előzőleg a hadsereg illetékesei megtagadták a belépési engedélyt a palesztin területekről érkező gyászolóktól, akik a több évtizedes viszályban elvesztették szeretteiket, hasonlóan az izraeli oldalról érkezőkhöz. Az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság beavatkozásának köszönhetően idén is beutazhatott mintegy kétszáz palesztin családtag.

A megbékélést sürgető résztvevőknek mindkét oldalon, a palesztinoknál éppen úgy, mint Izraelben, bírálatokkal kellett megküzdeniük. A csendes eseményt megafonos bekiabálásaikkal mindvégig igyekeztek megzavarni izraeli jobboldali tüntetők. A kormány jogrendet átalakító tervei ellen tiltakozók is számos helyen bekiabálással zavarták meg a megemlékezéseket – közölte a helyi média.

(mti)

2023, ápr, 25