Dr.Nógrádi Péter nyílt levele Mester Tamás BZSH elnök részére

Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) újraválasztott elnöke hétfőn a bzsh.hu-n nyilatkozatban cáfolta meg dr. Nógrádi Péter Mazsihisz elnökjelölt egy, a Heti TV-ben elhangzott mondatait.

A mai napon dr.Nógrádi Péter az alábbi válasznyilatkozatot juttatta el weboldalunkhoz, amelyet természetesen teljes egészében közlünk:


 

Nyílt levél Mester Tamás, a BZSH elnöke részére

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

Megdöbbenéssel olvastam a BZSH honlapján és Facebook-oldalán tegnap közzétett nyilatkozatodat.

Vasárnap még egymás mellett lépkedtünk az Élet Menetén, beszélgettünk, majd barátságosan kezet ráztunk és abban maradtunk, keresni foglak, hogy megbeszéljük hogyan tudjuk közös erőfeszítéssel szolgálni a zsidó közösséget.

Mint bizonyára emlékszel rá, Elnök úr, menet közben arról is szót váltottunk, hogy nem tetszett neked a Heti TV-ben tett kijelentésem, amely szerint a BZSH-t önállósítani szeretnéd, illetve leválasztanád a MAZSIHISZ-ről.

 

Elnök úr, én a BZSH közgyűlésen tett nyilatkozatodat ilyeténképpen értelmeztem. Akkor is elmondtam neked, hogy amennyiben tévedtem volna, megkövetlek, akár a nyilvánosság előtt is. Ezek után, néhány órával később, nyilvánosan rám támadtál, indokolatlanul durva kifejezésekkel.

 

Az elnökjelölti kortesbeszédben több utalást is tettél arra, hogy a két szervezet működését, funkcióit és feladatait a jövőben élesen el kell választani egymástól. Nekem változatlanul az a meggyőződésem, hogy kijelentéseid óhatatlanul is félreértésekre adhattak okot. Emlékek és vélemények helyett beszéljenek a tények: a BZSH közgyűléséről készülő jegyzőkönyvből mindenki számára ki fog derülni, hogy félreértés történt-e.

 

Reménykeltő, hogy a tegnapi nyilatkozatoddal megerősítetted, nem áll szándékodban a BZSH-t és a MAZSIHISZ-t elválasztani egymástól. Ha más eredménye nem volt a Heti TV-ben elhangzott riportnak, tegnapi kijelentésed mindenképpen a magyarországi neológia számára fontos és hasznos elköteleződés. Annál is inkább, mert ahogyan azt az interjúban is kifejtettem, a BZSH és a MAZSIHISZ esetleges elkülönítését a magyarországi neológia érdekei ellen valónak gondolom.

 

Mindemellett, Elnök úr, a nyilatkozatodban személyemre vonatkozóan tett dehonesztáló és „démonizáló” kifejezéseidet visszautasítom, úgy is, mint ügyvéd, és úgy is, mint a BZSH és a MAZSIHISZ egyik küldötte.

 

A MAZSIHISZ elnökválasztásáig alig egy hónap van hátra. Én készséggel elfogadom, hogy esetleg mást szeretnél a MAZSIHISZ elnöki székében látni, ám máris olyan hangot engedtél meg velem, mint a MAZSIHISZ egyik elnökjelöltjével szemben, amely felvillantja előttünk az elmúlt évek méltatlan és vállalhatatlan vitáit és stílusát.

 

Elnök úr, én szeretnék véget vetni ennek a felesleges, hovatovább a magyarországi zsidóságra nézve rendkívül káros és ártalmas kommunikációnak. Ezért itt, nyilvánosan is megismétlem Az Élet Menetén tett javaslatomat: üljünk le és beszélgessünk a neológ zsidóság jövőjéről, a szervezeti problémákról, a sürgető tennivalókról!

 

A BZSH és a MAZSIHISZ zsidóságért tenni akaró küldöttje, egyben a budai körzet független elnökjelöltje vagyok, aki barátsággal és tisztelettel nyújtott és nyújt neked kezet, az együttműködés reményében.

 

Budapest, 2023. április 18.

                                                                                                                                dr. Nógrádi Péter
                                                                                                                     BZSH és MAZSIHISZ küldött

2023, ápr, 18