A BZSH elnökének válasz-nyilatkozata a Mazsihisz elnökjelöltjének kijelentéseire

Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) újraválasztott elnökének nyilatkozatát közöljük dr. Nógrádi Péter Mazsihisz elnökjelöltnek egy, a Heti TV-ben elhangzott interjújával kapcsolatban.


“Mint a Budapesti Zsidó Hitközség 2023. március végén négy esztendőre újjáválasztott elnöke – ezáltal a Mazsihisz vezetőségének hivatalból tagja – értelemszerűen kiemelt figyelemmel kísérem a 2023. májusában esedékes MAZSIHISZ elnökválasztási kampány egyes megszólalásait.

Ennek keretében tekintettem meg dr. Nógrádi Péter MAZSIHISZ elnökjelöltnek a Heti TV 2023. április 11. napján adott interjúját, melyben az interjúalany az alábbiakat mondja:

„Mester Tamás elnök urat választották a BZSH elnökének, …többek között ő azt mondta…szeretné, ha a BZSH önállósodna, és tulajdonképpen egy a MAZSIHISZ-ről való leválási programot olvasott fel.”

 

A BZSH választási közgyűlésén mintegy 120 ember előtt tartott elnöki programot jegyző beszédemben egyetlen egy mondat, még utalás-szinten sem hangzott el arra, hogy a „BZSH önállósodna”, „leválna a MAZSIHISZ-ről”.

 

Éppen ellenkezőleg, kortesbeszédemben a két szervezet együttműködésében egy újfajta „szereposztást” szorgalmaztam, ekként: „Az előzőekhez hasonló súlyú kérdés a MAZSIHISZ és a BZSH pozicionálása. Mindkét szervezet kulcsfontosságú szerepet játszik, a magyarországi zsidóság jövőjében, de más és más funkciókkal. Álláspontom szerint a MAZSIHISZ-nél a jövőben erősíteni kell a szövetségi, a BZSH-nál pedig a hitközségi (egyházi) jelleget.”

 

Szomorúsággal tölt el, hogy a szavakkal, kifejezésekkel hivatásszerűen dolgozó ügyvéd hivatású Nógrádi doktor, mint elnökjelölt a fenti gondolataimból éppen az ellenkezőjét olvassa ki, és állítja be valótlanul a nyilvánosság előtt úgy, mintha az az én álláspontom lenne. Kísértetiesen köszön vissza az elnökjelölti mondatokból a Heisleri démonizálás, melyben személyem az elmúlt négy évben részesült.

 

Megjegyzem, nem rám tartozó kérdés, hogy Nógrádi jelölt úr miként alakítja elnökjelölti kampányát, de furcsállom, hogy nem a MAZSIHISZ jövőjével, a kihívóival való nemes küzdelemmel foglalkozik, hanem az egy szavazat híján 2/3-ados választási győzelmet arató BZSH elnökkel kíván konfrontálódni.

 

Ráadásul, elnökjelölt úr már erősen kampányol, elmondása szerint több helyen tett látogatást vidéki hitközségeknél és a fővárosi körzetek egy részénél is, de arra még nem jutott ideje, hogy a MAZSIHISZ közgyűlésének 60%-át adó Budapesti Zsidó Hitközség elnökét megkeresse.

 

Az elém dobott kesztyűt nem veszem fel, bárki is lesz a MAZSIHISZ elnöke, együttműködésre törekszem vele, a valótlan állításokat azonban továbbra sem fogom szó nélkül tűrni.

 

Budapest, 2023. április 17.

 

Mester Tamás
elnök
Budapesti Zsidó Hitközség

2023, ápr, 17