Jogos kérdés: hét vagy nyolc napig ünnepelünk Pészachkor?

Ha feltesszük a kérdést, hogy hány napos ünnep a Pészach, sokan azonnal rávágják: nyolc. Pedig a válasz nem annyira egyértelmű. Pészach ünnepe ugyanis Izraelben hét napig tart, a diaszpórában azonban nyolc napig.
Ennek miértjére dr.Verő Tamás főrabbi ad választ:

A magyarázat szerint az eltérést a zsidó naptárrendszer okozta a kezdetekben, ugyanis a hónapok kezdetét a Jeruzsálemben megjelenő újhold határozta meg.

Az eseményt korszerű távközlés hiányában nem volt egyszerű tudatni a távoli pontokon élő zsidókkal, ezért egy napot ráhagytak a bizonytalanság ellensúlyozása miatt. Kezdetben füst- és tűzjelekkel, majd lovas futárokkal vitték a hónapok kezdetének hírét Jeruzsálemből a környező országok zsidóságának (például Babilóniába és Perzsiába).

A rómaiak a hír eljutását mindig igyekeztek megakadályozni (hamis füst- és tűzjelek, a lovas futárok akadályozása), ezért bizonytalan volt a pontos dátum. A távoli helyeken élők a biztonság kedvéért kettős ünnepet tartottak.

Innen ered, hogy a mai magyarországi zsidóság például két széderestét tart. Bár már a negyedik században pontosan kiszámították a napév perceinek számát, így azt is tudták, hogy mikor lesz újhold, a bölcsek utasítására a hagyomány megmaradt.

2023, ápr, 04