A kormánykoalíció Pészachig befejezi a bíróválasztó bizottság átalakítását Izraelben

Az izraeli kormánykoalíció Pészachig befejezi a bíróválasztó bizottság átalakításának megszavazását az izraeli parlamentben, a kneszetben, de az igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatásának többi törvényét a parlament következő ülésszakára halasztják a tiltakozások nyomán – közölte a Ynet hétfőn a kormánykoalíció pártjai vezetőinek bejelentése alapján.

A kormánykoalíció pártjainak vezetői közölték, elfogadják a kneszet igazságügyi bizottságát vezető Szimha Rothman “felpuhított indítványát”, amely szerint a koalíció első lépésként kinevezheti a legfelsőbb bíróság következő két bíróját, de később szélesebb körű megegyezésre lesz szükség a további bírók személyének megnevezéséhez.

Az igazságszolgáltatási rendszer átalakításának további részeit egyelőre elhalasztják, és mintegy egy hónapos szünet után, csak a kneszet nyári ülésszakának kezdetén fogják benyújtani parlamenti jóváhagyásra.

A három hónapja tartó tüntetéshullám nyomán a koalíció részben feladta a változtatások eredetileg tervezett menetét: a korábbi törvénykezési terveket mérséklő, csak a kormánypártok által elfogadott új lépések a koalíciós pártok vezetőinek vasárnap esti megbeszélésén születtek meg, és hétfő reggel jelentették be azokat.

Az új bírókat megnevező bizottság összetételét érintő jogszabályt még a kneszet jelenlegi ülésszakán megszavazzák – Szimha Rothman, a kneszet jogalkotó bizottságának elnöke erről vasárnap új indítványt terjesztett be: ennek alapján a koalíció nevezheti ki a legfelsőbb bíróság következő két bíráját. Az előterjesztés alapján később pedig fennállhat az a lehetőség, hogy a további bírákat szélesebb körben választják meg, és majd megvizsgálják a konszenzusos, az ellenzéket és a jogrendszer vezetőit a választás folyamatába bevonó lehetőséget is.

A tájékoztatás szerint a Pészach utáni, nyári ülésszakra halasztották az igazságszolgáltatás átalakításának következő lépéseit. Ezek közé tartozik a többi között a kneszetben elfogadott törvények esetleges legfelsőbb bírósági megsemmisítését hatályon kívül helyező záradék, az alaptörvények legfelsőbb bírósági érvénytelenítésének tilalma, valamint a törvények csak minősített többséggel, a 15 bíróból legalább 12 támogatásával történő semmissé nyilvánítása.

Más, Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Jariv Levin igazságügyi miniszternek a jogrendszert átalakító, eredeti terveitől független törvényeket azonban megszavaznak a következő nyolc napban a napirend szerint, a kneszet téli ülésszakának végéig.

A koalíció vezetői felszólították az ellenzéket, hogy használják ki a halasztásból adódó egy hónapos szünetet tárgyalásokra, hogy a tavaszi szünet után megegyezésen alapuló jogszabálytervezeteket nyújthassanak be a kneszetben.

A koalíció vezetői a múlt héten elutasították Jichák Hercog államelnök kompromisszumos javaslatát.

“Nem ezért nyertük meg a választásokat. A minket megválasztó közvélemény alapvető változásra számít. Nem támogatunk egy ilyen meghátrálást. Pont.” – írta a Twitteren az igazságügyi minisztériumban második miniszterként működő, a jobboldali kormányzó Likud párthoz tartozó politikus, Dudi Amszalem.

“A legfelsőbb bíróság két bírájának kinevezése a koalíció közvetlen és nyers meghatározásával nem a reform felpuhítása. Teljesen ellenkezőleg. Olyan bírákat visznek be az igazság és a demokrácia csarnokába, akik teljesen elkötelezettek az őket kinevező koalíció felé” – írta a Twitteren Merav Michaeli, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője az indítványról.

(mti)

2023, márc, 20