Tábori kórházat létesít Izrael a törökországi katasztrófa helyszínén

Az izraeli hadsereg saját orvosokkal tábori kórházat létesített a romok alól kimentett sérültek ellátására a dél-törökországi Kahramanmarasban, azon városok egyikében, amelyek a legsúlyosabb pusztítást szenvedték el a hét eleji földrengésekben – közölték hivatalosan csütörtökön.

A katasztrófa sújtotta dél-törökországi övezetbe vezényelt állománynak eddig 17 embert sikerült élve kimentenie összedőlt épületek romjai alól, közöttük egy hétéves kislányt, akire három nappal a hétfői első nagy rengés után találtak rá Kahramanmarasban.

Elad Edri, az izraeli kutató- és mentőalakulatok vezetője a helyszínen nyilatkozva elmondta: a szerencsének köszönhető, hogy a fagyos időben, több mint 80 órával a rengéseket követően is találnak túlélőket.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy Izrael a szomszédos Szíriába is küld segélyszállítmányokat – gyógyszert, takarókat és sátrakat – annak ellenére, hogy a két ország hivatalosan hadban áll egymással. Az izraeli hadsereg szóvivője ugyanakkor közölte, hogy állományuk nem vesz részt a szíriai segélyezésben.

(mti)

2023, febr, 10