Az arab kisebbség részvételi aránya döntheti el a keddi választásokat

Az Izrael lakosságának ötödét kitevő arab kisebbség részvételi aránya döntheti el a keddi izraeli parlamenti választások eredményét, és Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök esetleges visszatérését egy jobboldali-vallásos koalíció élén – jelentette a katonai rádió vasárnap választási szakértőkre hivatkozva.

Ha a szavazásra jogosultaknak kevesebb mint a fele megy el szavazni, akkor várhatóan legalább egy arab párt kívül marad a parlamenten. Ugyanis ebben az esetben az arabok szavazatai – amelyeknek a túlnyomó többsége nem a Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömböt támogatja – elvesznek, illetve szétoszlanak a többi párt között, és megemelkedik az egy mandátum elnyeréséhez szükséges szavazatok száma is minden párt számára – vélik az idézett szakértők.

Ha az ellenzéki oldalon található öt pártból kettőnek nem sikerül túllépni a 3,25 százalékos bejutási küszöbön, akkor a Netanjahu-tömbnek valószínűleg sikerül megszereznie a kormányalakításhoz szükséges 61 parlamenti helyet az összesen 120-ból – hangzott el a katonai rádióban.

A rádióban megszólaltatott politikai szakértők szerint az arab kisebbség jelentős része nem érez jelentős javulást az életkörülményeiben, noha a tavaly nyáron megalakult kormánynak az ország történetében először egy arab párt, a muzulmán hagyományőrző Raam is tagja volt. Csalódottak, mert sem anyagi helyzetük, sem településük kommunális szolgáltatásai nem javultak látványosan, másrészt továbbra is igen elterjedt a bűnözés, ezen belül a szervezett bűnözés és a tiltott fegyverviselés az arabok lakta településeken.

A közvélemény-kutatási szakemberek a korábbi hetekben általában 42-45 százalékos részvételt láttak előre az arab nemzetiségű választók körében. Azonban a választási kedv az utóbbi időben emelkedni látszott, és most, két nappal a keddi választások előtt több elemző szerint eléri, sőt meg is haladhatja az 50 százalékot azok aránya, akik élni kívánnak szavazati jogukkal – közölte a rádió.

A katonai rádió emlékeztetett, hogy az előző, másfél évvel ezelőtti választásokon, amikor a korábban egységes Közös Lista már kettészakadt, az arab közösségekben 44,6 százalékos volt a részvétel. Az idei voksolás előtt azonban tovább aprózódtak az arab pártok, és már hárman versengenek a szavazókért: a Raam, a baloldali-nacionalista Hadas-Tal pártszövetség, és a szélsőségesen nacionalista Balad párt.

Három és fél éven belül ez lesz az ötödik parlamenti választás Izraelben.

(mti, Fotó: me.net)

2022, okt, 31