Jeruzsálem és Tel-Aviv nem hajlandó igent mondani a húsfogyasztás csökkentésére

A jeruzsálemi és tel-avivi önkormányzatok megtagadták a növényalapú ételek fogyasztásának növelésére irányuló szerződés aláírását, amely kötelezettséget vállal az állattenyésztéstől való függőség csökkentésére – közölte a Freedom4Animals.

A The Jerusalem Post szerint a szervezet nehezményezte, hogy Tel-Aviv, amely a világ egyik legvegánbarátabb városaként ismert, úgy döntött, figyelmen kívül hagyja a Freedom4Animals egyezményre vonatkozó kéréseit.

A Növényalapú Szerződés egy kampány, amely ütemtervet mutat be az élelmiszerrendszerek által táplált éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. A szerződés felszólítja a kormányokat, hogy összpontosítsanak a növényi alapú mezőgazdaságra, és csökkentsék az állattenyésztést.

Körülbelül 60.000 magánszemély, 937 szervezet, 949 vállalkozás, 19 város és állam támogatta már a növényalapú szerződést.

Már több tucat izraeli szervezet és vállalat, valamint több ezer izraeli állampolgár is aláírta a kezdeményezést.

A Freedom4Animals bejelentése alig több mint egy héttel a Sarm es-Sejk-i klímaváltozási konferencia előtt érkezett, ahol a világ vezetői, köztük izraeli vezetők találkoznak, hogy megvitassák a klímaválság elleni fellépés módját. A vezetők tárgyalják a Párizsi Megállapodás végrehajtásának módját is.

A Párizsi Megállapodás egy jogilag kötelező erejű nemzetközi szerződés, amelynek célja, hogy a globális felmelegedést jóval 2°C alá – lehetőleg 1,5°C alá – korlátozza.

Izrael a negyedik legnagyobb marhahúsfogyasztó a világon, egy izraeli évente átlagban 19,6 kg húst fogyaszt. Összehasonlításképpen, az egy főre jutó húsfogyasztás az OECD-országokban a legutóbbi statisztikák szerint évi 14,4 kg volt, amely mintegy 5 kilogrammal kevesebb, mint Izraelben.

Az Egészségügyi Minisztérium egyébiránt azt javasolja, hogy egy ember hetente legfeljebb 300 gramm marhahúst/vörös húst egyen (vagy évente 15,6 kilogramm marhahúst).

Jelenleg csak Argentínában, az Egyesült Államokban és Brazíliában magasabb a húsfogyasztás, mint Izraelben.

(Fotó: Freedom4Animals)

2022, okt, 27