Izrael újabb nagy dobása: növényeket telepítenének a Holdon

Izraeli tudósok a mezőgazdaság eddigi legambiciózusabb kísérleteként számos magvakból növényeket termesztének a Holdon.

A Times of Israel szerint a projekt az Izrael déli részén található Negev-sivatagban található kutatóintézet következő nagy lépését jelenti, amely egy olyan régióban is sikereket ért el, amely híresen nem vendégszerető a mezőgazdaság számára.

A beershebai Ben Gurion Egyetem Jacob Blaustein Sivatagi Kutatóintézete azt vizsgálja, hogyan lehet élelmet termeszteni a Föld ilyen száraz vidékein – és most teszi majd meg először ezt az űrben is.

A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai növényeket termesztenek, de a mezőgazdaság az űrben másutt eddig egy kínai gyapotmagra korlátozódott, amely 2019-ben kelt ki a Holdon.

A Ben Gurion kutatói Ausztráliában és Dél-Afrikában egyetemekkel együttműködve egy apró, 2 kilogrammos üvegházat készítenek elő magokkal és növényekkel, amelyek 2025-ben a Holdra indulnak. Az üvegház a Beresheet 2 fedélzetén utazik majd a Holdra.

Az első Beresheet űrszonda 2019 áprilisában zuhant a Hold felszínébe, amikor megpróbált leszállni.

Az újabb űrszondára készülő mini üvegházat lezárják, megtartva a Föld légkörét, de ki lesz téve a Hold mikrogravitációjának, ami a Nemzetközi Űrállomáson nem létezik.

A Beresheet 2 landolása után automatikusan működésbe lép, de az akkumulátor élettartama csak 72 óra, így az üvegház gyorsan növekvő fajokat fog tartalmazni, amelyeknek túl kell élniük a négy és fél hónapos utazást is szélsőséges hőmérsékletek közepette.

2022, okt, 21