Ros Hasana jelképe: a gránátalma

Vasárnap este beköszönt Ros Hasana, és egyben az 5783-as zsinagógai esztendő. Az ünnep emblematikus gyümölcse a gránátalma, héber elnevezése: rimon (רימון).
A gyümölcsöt a zsidó kultúrában hagyományosan a Ros Hásáná második estéjén fogyasztjuk. Pontosabban a gránátalma az új gyümölcsöt jelenti és az új év gazdagságát szimbolizálja.
Két oka van annak, hogy a gránátalmát használják az új gyümölcsként a Ros Hásáná második estéjén.

Elsőként ezzel tisztelegnek Izrael földje előtt, ahol a Bibilia szerint a gránátalma őshazája található.
Másodszor pedig úgy tartják, hogy a gránátalma 613 magot tartalmaz, ami a zsidók számára a 613 mitzvothot, mitzvát jelenti, a Tóra parancsolatait.
Harmadsorban erre az időszakra esik a gránátalma érése, így egyértelmű, hogy ez a gyümölcs nem hiányozhat az ünnepről, és erre mondunk áldást.

A gránátalma egyébként Iránban őshonos, de már igen korán meghonosodott az egész mediterrán térségben. Észak-Amerikába a spanyol telepesek hozták be a 18. században, és ma már ott is termesztik Kalifornia és Arizónia területein. A gránátalma népszerűsége jelentősen megnőtt a 21. században, mivel felismerték, hogy nemcsak szimbolikus ereje, hanem egészségügyi előnyei is vannak. Tanulmányok azt találták, hogy a gránátalma fokozhatja a szív egészségét, véd a prosztatarákkal szemben, lassítja a porcveszteséget, illetve segít a cukorbetegeknek is.


A zsidó vallás történelmében rengeteg gránátalmára utaló feljegyzést találni, leggyakrabban a szépség, termékenység és bőség jelképeként aposztrofálják.

2022, szept, 21