Pilóta nélküli elektromos robottaxit mutattak be Izraelben

Izrael világelső UAV-iparának tapasztalt csapata a közelmúltban bemutatta a Pentaxi prototípusát, amelynek célja rakomány és később akár emberek szállítása is a pilóta nélküli gépeken.

Yair Dubester és csapata a netanyai székhelyű Pentaxi izraeli startupnál gyűjtötték össze az elmúlt években gyűjtött tapasztalatokat a pilóta nélküli repülőgépekkel (angolul Unmanned Aerial Vehicle), azaz UAV-okkal kapcsolatban, és a világ első pilóta nélküli repülő robottaxijának előkészítésének küszöbén állnak.

A terveken már bemutatott Pentaxi eVTOL (elektromos függőleges fel- és leszálló) járműve teherszállító és négyszemélyes modellekben is elérhető lesz, és akár 400 kilogrammot is képes lesz szállítani 320 kilométeren, körülbelül 240 km/órás sebességgel.

Ori Tamari vezérigazgató szerint az első modell valószínűleg egy teherszállító lesz, amely akár 55 kilogrammot is képes szállítani 100 kilométeres távon – írja az israel21.

Dubester becslése szerint a Pentaxi első változata, amelyet rakományszállításra terveztek, 2025-re lesz készen a felszállásra. Még legalább három évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy Pentaxi utas fizető ügyfeleket szállítson, attól függően, hogy a repülési előírások megfelelnek-e az utasok elvárásainak.

További információk a Pentaxiról>>>

2022, ápr, 20