Izraelben szombattól megszűnik a beltéri kötelező maszkviselés

Naftali Bennett miniszterelnök és Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter közös nyilatkozata szerint Izrael szombat este megszünteti a beltéri kötelező maszkviselést.

A döntés nem vonatkozik a fokozottan veszélyeztetett helyekre, így a kórházakra, repülőjáratokra, idősotthonokra, valamint a karanténba tartózkodóknak is kötelező marad.

Bennett és Horowitz közölte, hogy a döntés a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt született. Kedden az Egészségügyi Minisztérium 4583 új COVID-esetet regisztrált, ami négy hónapos mélypont.

A Kneszet Egészségügyi Bizottságának azonban, amelynek elnöke Idit Szilman, május 1-je előtt meg kell vitatnia a kérdést. A bizottságnak jogában áll visszavonni a kormány döntését és visszaállítani a maszkviselést.

Izrael eredetileg április elsejét jelölte meg a maszkmandátum visszavonásának időpontjaként, de a BA.2 variáns megjelenésével, amely 30 százalékkal fertőzőbb, mint az omikron, a döntést elhalasztották.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a kedden regisztrált 4583 új esettel 32.480-ra módosult az aktív koronavírusos esetek száma Izraelben. A járvány kitörése óta összesen 4.034.650 polgár fertőződött meg. Jelenleg 591 beteget kezelnek kórházban, 222 állapota súlyos és 79 szorul lélegeztetőre.

A halottak száma 10.647 az országban.

2022, ápr, 20