Dobjuk fel a macesszal teli napokat!

A pészachi időszak alatt csak kovásztalan ételeket fogyaszthatunk. Bár sokan szeretik a maceszt, az ünnep nyolc napja alatt sokszor már egysíkúnak érezhetjük ételeinket, mindig vágyunk valami újra.

Az aish.com újragondolta a maceszgombócot, remek tippeket adva ezzel a háziasszonyoknak, hogy kicsit feldobják az ünnepi étkezéseket.

A maceszgombócleves az egyik legnépszerűbb levese a zsidó konyhának. Fogyasztjuk szombatonként, ünnepnapokon, nagy családi összejöveteleken, vagy akár a hét bármely napján.

A maceszgombócokat általában húslevesben tálalják, sok zsidó számára ez a gombóc egy nosztalgikus, ám bármikor fogyasztható étel.

Gil Marks kulináris ételtörténész és a The Encyclopedia of Jewish Food szerzője szerint a maceszgombóc az európai gombócok zsidó adaptációja volt.
“…A 12. századra az eredetileg kenyérből készült galuska fogalma Olaszországból átterjedt Csehországba, ahol knédli nevezték el. Ez az elnevezés eljutott Dél-Németországba, Ausztriába, Franciaországba és szláv vidékekre is. A gombóc legelterjedtebb askenáz elnevezése a knaidel/kneydl lett.”

Ettől kezdve a maceszgombócleves az egyik legikonikusabb zsidó étellé vált.

Az alábbi videókban két receptet mutatunk be azoknak, akik a hagyományos gombócokat feldobnák valami extrával, hogy még változatosabbá tegyék az ünnep napjait.

Jalapeno sajtos maceszgombócok:

 

A gombóchoz:
1/2 csésze maceszdara
2 tojás
2 evőkanál olívaolaj
Só és fekete bors
3 evőkanál Viper Hard Seltzer alkoholos ital

Egy tálban összekeverjük a maceszlisztet, a tojást, a seltzert, az olívaolajat, a sót és a borsot. Jól összekeverjük, majd a hűtőben 30 percig állni hagyjuk.

A Jalapeño sajtos töltelékhez:
1/2 csésze aprított cheddar
1/2 csésze krémsajt
1/2 csésze pácolt és apróra vágott jalapenó
paprika

Keverjük össze a cheddart és a krémsajtot, és keverjük hozzá a jalapenót. Sóval, fekete borssal és paprikával ízesítjük.

Kikanalazunk egy evőkanál maceszgolyós keveréket. Görgessünk belőle golf méretű labdát, és nyomjunk egy lyukat a közepébe. Töltsük meg a labdát egy evőkanál sajtkeverékkel, és óvatosan forgassuk meg. A tölteléket teljesen be kell fedni a tésztával. A maceszgolyókat 15 percre hűtőbe tesszük.

Egy nagy fazék olajat 180°C-ra felmelegítünk, és a töltött maceszgolyókat 3-4 percig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek.

 

 

Sült, töltött maceszgombócok:

A spenóttal és kóser marhaszeggyel töltött maceszgolyók csodálatos csapatot alkotnak. Ezeket tálalhatjuk levesben, vagy ropogósan külön fogásként a hozzájuk illő mártogatós kíséretében.



2022, ápr, 07