A világ legegészségesebb városai: Tel-Aviv a hatodik

Április 7. az Egészség Világnapja, így érdemes elgondolkodni a money.co.uk friss tanulmányáról, amelyben megnevezték a világ legegészségesebb városait.

A jelentés a várható élettartamon, az egészség megőrzésének költségein, a légszennyezettségen, az elhízás arányán, a biztonságon és a napfényes órák számán alapul.

2021-ben Spanyolországot választották a világ legegészségesebb országának. Az első helyezettnek járó siker egyik tényezője a mediterrán étrend, amely gazdag omega-3 zsírsavakban, fehérjékben, de a társasági étkezési idők, illetve a gyaloglás, mint népszerű közlekedési mód is beleszámított az eredménybe.

Ennek okán nem csoda, hogy az első két helyen is spanyol város végzett az összesítés szerint. Valencia áll a lista élén, második pedig Madrid. Bronzérmes lett Lisszabon, negyedik Bécs, és az első ötbe fért még az ausztrál Canberra.

A hatodik helyen Izrael második legnagyobb, a Földközi-tenger partján fekvő városa Tel-Aviv végzett. A város, mint kulturális központ, a jólét szempontjából is kiemelkedően teljesít. Friss alapanyagokat használó konyhája előtérbe helyezi a gluténmentes, vegán és alacsony kalóriatartalmú ételeket.

Hetedik lett Tokió, nyolcadik Hága, kilencedik Ljubljana, míg tizedik helyen zárt Zürich.

2022, ápr, 07