Íme a járvány miatt tegnap bejelentett izraeli intézkedések pontos szövege

Mint arról tegnap este beszámoltunk az izraeli koronavírus-kabinet jóváhagyta a Ben Gurion repülőtér két hétre történő lezárását a nem izraeli állampolgárságú állampolgárok előtt, a külföldről érkező izraeliek kötelező karanténba helyezését és a fertőzöttek nyomon követését.
Az alábbiakban a kabinet szombaton elfogadott új szabályai olvashatók a Miniszterelnöki Hivatal közlése szerint. A határozatok vasárnapról (2021. november 28.) hétfőre (2021. november 29.) fordulóra, éjfélkor lépnek hatályba, és 14 napig maradnak érvényben.


– Minden külföldi állampolgár beutazása tilos Izraelbe, kivéve azokét, akiknek kérelmét a kivételes esetekkel foglalkozó bizottság jóváhagyja.
– Azok az izraeliek, akik az egészségügyi minisztérium irányelvei szerint oltottnak számítanak vagy felépültek a vírusból, Izraelbe érkezésükkor PCR-teszten esnek át, majd otthoni karanténba kerülnek. Ha a harmadik napon végzett második PCR-tesztjük negatív eredményű, távozhatnak a karanténból. Aki a harmadik napon nem veti alá magát tesztnek, arra teljes karantén vonatkozik.
– Az oltatlan izraeliek a hazatéréskor PCR-teszten esnek át, majd otthoni karanténba kerülnek. Ha a hetedik napon végzett második PCR-teszt negatív, kiengedik őket a karanténból. Aki a hetedik napon nem esik át további teszten, arra teljes karantén vonatkozik.
– Azok az izraeliek, akik vörösnek minősített országokból térnek vissza (a teljes listát a koronavírus elleni információs igazgatóság adta ki), hazaérkezéskor PCR-tesztnek vetik alá őket, majd karanténba helyezik őket egy kijelölt szállodában az eredmények megérkezéséig. Negatív eredmény esetén, otthoni karanténba helyezik őket, és a hetedik napon további PCR-tesztnek vetik alá őket. A második negatív tesztet követően távozhatnak a karanténból.
– Az állam tájékoztatni fogja az országot elhagyó izraelieket, hogy az irányelvek megváltozhatnak, amíg külföldön tartózkodnak, és Izraelbe való visszatérésükkor felelősséggel tartoznak majd a frissített irányelvek betartásáért.
– A Pénzügyminisztérium és az Idegenforgalmi Minisztérium ennek megfelelően alakítja ki a turisztikai szektor támogatásának módjait.
– Az Izraeli Belbiztonsági Szolgálat (Sabak) aktiválni fogja a mobiltelefon-követést, hogy nyomon követhesse az új „Omikron” törzs megerősített eseteit, lokalizálhassa őket, és elvágja a fertőzési láncokat.
A fentiek a vészhelyzeti rendeletek kormányminiszterek általi jóváhagyásával lépnek hatályba. Ezzel párhuzamosan a témával kapcsolatos jogszabályokat is előmozdítják.
– A zöld igazolvány rendszert alkalmazni fogják a zárt helyeken, ahol több mint 50 résztvevős (a jelenlegi 100-zal szemben) összejövetelekre kerül sor.
– A múlt héten jóváhagyott terv szerint a hanuka alatti előadások és tevékenységek változatlanok maradnak, ugyanakkor szigorúan ragaszkodnak a zöld igazolvány szabályaihoz és fokozott végrehajtást követelnek meg.
A kormány döntése értelmében és az Egészségügyi Minisztérium javaslata alapján az afrikai kontinens 50 országát vörösnek minősítették:
Az országok listája:
1) Angola
2) Uganda
3) Seychelle-szigetek
4) Eritrea
5) Etiópia
6) Szváziföld
7) Botswana
8) Burundi
9) Burkina Faso
10) Benin
11) Ghána
12) Gabon
13) Dzsibuti
14) Guinea
15) Bissau-Guinea
16) Egyenlítői-Guinea
17) Gambia
18) Dél-Afrika
19) Dél-Szudán
20) A Kongói Demokratikus Köztársaság
21) Közép-afrikai Köztársaság
22) Kongói Köztársaság
23) Zimbabwe
24) Zambia
25) Elefántcsontpart
26) Togo
27) Tanzánia
28) Zöld-foki-szigetek
29) Libéria
30) Mauritánia
31) Mauritius
32) Mali
33) Madagaszkár
34) Mozambik
35) Malawi
36) Lesotho
37) Nigéria
38) Niger
39) Namíbia
40) São Tome és Príncipe
41) Szomália
42) Szenegál
43) Sierra Leone
44) Szent Ilona (Egyesült Királyság)
45) Csád
46) Comore-szigetek
47) Kenya
48) Kamerun
49) Réunion (Franciaország)
50) Ruanda
A vörös országokba való utazás, sőt még az előírások megsértésének kísérlete is, 5000 sékel (512 000 Ft) adminisztratív pénzbírsággal sújtandó.
Az Egészségügyi Minisztérium reggel közzétett adatai szerint a szombaton regisztrált 169 új esettel 7406-ra módosult az aktív koronavírusos esetek száma Izraelben.
Jelenleg 168 beteget kezelnek kórházban, 128 állapota súlyos és 73 szorul lélegeztetőre.
A halottak száma 8184.

2021, nov, 28