Tűzszünet jöhet az izraeli-palesztin konfliktusban

Egy-két napon belül lehetséges a tűzszünet az izraeli-palesztin konfliktusban – jelentette ki a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász mozgalom egyik vezető tisztségviselője. „Úgy vélem a fegyvernyugvás elérését célzó erőfeszítések sikerrel fognak járni. Arra számítok, hogy a tűzszünetet egy-két napon belül megköthetik, mégpedig közös megállapodással” – mondta Músza Abu Marzuk a libanoni al-Majádín televíziós csatornának nyilatkozva.
A zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokra rálátással bíró egyik egyiptomi biztonsági forrás szerint a felek közvetítők közbenjárásával lényegében megállapodtak a tűzszünetben, amelynek már csak a részleteit kell kidolgozni.
Joe Biden amerikai elnök szerdán a feszültség számottevő és azonnali csökkentését kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit. Franciaország kedden Egyiptommal és Jordániával közösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát szorgalmazta az erőszak megfékezésére. A határozattervezet a harccselekmények haladéktalan leállítását, illetve humanitárius hozzáférést követel a Gázai övezethez – közölték a világszervezet diplomatái szerdán. Mint mondták, a dokumentumot akár már a héten beterjeszthetik szavazásra.
Franciaország a határozattervezetben felszólítja a nemzetközi közösséget a Gázai övezetben élő palesztinok megsegítésére irányuló humanitárius erőfeszítések fokozására, különös tekintettel az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) pénzügyi támogatása révén. Egyben javasolja az ENSZ BT-nek, hogy fokozza a diplomáciai erőfeszítéseket a konfliktus kétállami megoldás keretében történő rendezésére. A dokumentum a konfliktus egyik szereplőjét sem hibáztatja a helyzet elmérgesedése miatt. Az ENSZ közgyűlése ma fogja napirendre tűzni a május 10. óta zajló rakétaháború ügyét.
Időközben a harcok Izrael és a radikális palesztinok között változatlan hevességgel folynak tovább. Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 228 palesztin vesztette életét. Izraeli oldalon tizenkét ember halt meg.
A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.

2021, máj, 20