Rakétákat lőttek ki Libanonból Izraelre

Négy rakétát lőttek ki Libanon déli részéről Izraelre szerdán, az izraeli hadsereg tüzérségi támadással válaszolt. A rakétákat a Türosz térségében található Szeddikine falu környékéről lőtték ki. Az izraeli rakétavédelmi rendszer megsemmisítette az egyik lövedéket, a többi valószínűleg lakatlan területen csapódott be a tájékoztatás szerint.
A támadás miatt megszólaltak a légvédelmi szirénák Izrael alsó-galileai térségében, Haifa kikötőjében és attól keletre. Ez volt a harmadik alkalom, hogy Libanonból támadást indítottak Izrael ellen május 10-e óta.
Hétfőn hat lövedéket lőttek ki Izrael északi részére, amire tüzérségi támadás volt a válasz. Múlt csütörtökön három rakétát lőttek ki Libanonból Izrael irányába, mindhárom a tengerbe esett.
Izrael 2006-ban háborút indított a Hezbollah radikális libanoni párt gerillái ellen, akiknek jelentős hátországuk van Libanon déli részén, és fejlett rakétaarzenállal rendelkeznek. Azóta nagyjából nyugalom honol a határrégióban.
Május 10-e óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 219 palesztin és 12 izraeli vesztette életét hivatalos adatok szerint.
Eközben Joe Biden amerikai elnök a feszültség számottevő és azonnali csökkentését kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit – közölte a Fehér Ház szerdán.
A két vezető beszélt a gázai helyzetről, arról, hogyan halad Izrael a Hamász radikális palesztin szervezet és más terrorista elemek erőforrásainak megsemmisítésével, illetve milyen diplomáciai erőfeszítéseket tettek a térségbeli kormányok és Washington az erőszak megfékezésére. Legutóbb hétfőn tárgyaltak, az amerikai elnök akkor jelezte: támogatja a tűzszünetet a palesztinok és az izraeliek között. Netanjahu szerdán egy nagyköveteknek tartott tájékoztatón kijelentette: az elrettentés sikertelensége esetén nem zárható ki a leszámolás a Gázai övezetet vezető Hamász palesztin mozgalommal. Az izraeli média szerint a miniszterelnök korábban leszögezte: nem szab időkorlátot a konfliktusnak.
Diplomáciai források szerint Washington továbbra sem támogatja az ENSZ erőteljesebb szerepvállalását a konfliktusban, köztük azt a francia határozattervezetet sem, amely az ellenségeskedés beszüntetésére szólítaná fel a feleket.
“Tisztán és egyértelműen megmondtuk, hogy az intenzív diplomáciára összpontosítunk.
és nem támogatjuk az olyan tevékenységeket, amelyek szerintünk aláássák a feszültség csökkentésére irányuló erőfeszítéseket” – mondta az Egyesült Államok ENSZ-missziójának egyik szóvivője szerdán.
Az AFP francia hírügynökség értékelése szerint ez azt jelenti, hogy Washington kész megvétózni Franciaország javaslatát a Biztonsági Tanácsban. A nemzetközi közösség, illetve az amerikai republikánusok és a demokraták is a Biden-kormányzat határozottabb fellépését követelik a feszültségek elsimítása érdekében.Május 10-e óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 223 palesztin és 12 izraeli vesztette életét hivatalos adatok szerint.

2021, máj, 19