Gázai terroristák légibázisokat vettek célba

Este 7 és reggel 7 óra között mintegy 50 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint, körülbelül 10 lövedék nem jutott át a határkerítésen.
A Falak Őrzője hadművelet kezdete óta körülbelül 3750 rakétát lőttek ki Gázából a zsidó államra és mintegy 550 lövedék nem jutott át a határkerítésen. A Vaskupola 90 százalékos hatékonysággal fogta el a lakott területre tartó rakétákat.
Gázai terroristák több sorozat rakétaesőt indítottak kedd éjszaka és szerdán Izrael déli és középső régiójára. A szirénák aktiválódtak a határ melletti izraeli közösségekben valamint Asdodban és Askelonban, míg Izrael középső részén Rehovotban és Palmachimban, valamint a köztük lévő számos légibázison.
A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet azt állította, hogy rakétáit a Hatzor, Hatzerim, Nevatim, Tel Nof, Palmachim és Ramon légibázisokra irányította.
Az izraeli hadsereg szóvivője, Hidai Zilberman szerda reggel azt mondta, nincs jele annak, hogy rakétatalálat érte volna valamelyik légibázist. Egy lövedék viszont nyílt területen landolt a Tel Nof bázis közelében, Rehovot mellett. A rakétatámadások este 8 órakor indultak és hajnali 2-ig folytatódtak. A lakott területre tartó lövedékekből többet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Ezt követően 3 óra szünet következett, majd hajnalban ismét megszólaltak a szirénák az övezettel határos izraeli közösségekben.
Mindeközben az izraeli hadsereg éjjel folytatta műveleteit a Gázai övezetben, több tucat célpontot megsemmisítve.
Zilberman szerint a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád legalább 10 terroristáját megölték az éjszakai támadásokban Khan Younis-ban és Rafahban. A légierő 52 vadászgépe több mint 120 bombát dobott le 40 földalatti célpontra Gáza déli részén, megsemmisítve mintegy 12 kilométer alagutat a 25 percig tartó műveletben.
A légierő továbbá megsemmisített hat rakétaindító telepet, valamint csapást mért egy Hamász-sejtre, akik aknavető gránátokat lőttek ki egy iskola területéről Izraelre. Az eset „ismét bizonyítja, hogy a Hamász terrorcsoport szándékosan helyezi katonai eszközeit a polgári lakosság szívébe” – mondta a hadsereg.
A Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva, Aharon Haliva vezérőrnagy, a hadsereg műveleti osztályának vezetője azt mondta, sikeresnek könyvelné el a Gázai övezetben folyó jelenlegi harcot, ha az a következő öt évben biztosítaná a határ mentén a nyugalmat.
A vezérőrnagy Haliva elismerte, hogy a katonaság nem számított teljes mértékben arra, hogy a Hamász úgy dönt, rakétákat lő ki Jeruzsálemre, és úgy vélte, hogy a csoport szívesebben őrizte volna a csendet a közelgő Eid al-Fitr muszlim ünnep előtt, hogy az övezet lakói békében ünnepelhessenek, ahelyett, hogy nagyobb összecsapást váltana ki Izraellel, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg sokkal erőteljesebben válaszolt, mint amire a Hamász számított.

2021, máj, 19