Vélemények szerint a kórházi kezelésre szorulók száma tovább fog növekedni még teljes zárlat esetén is Izraelben

Itamar Grotto, az Egészségügyi Minisztérium helyettes vezetője vasárnap aggodalmának adott hangot a Kneszet koronavírus-bizottsága előtt, hogy a kórházi kezelésre szoruló izraeliek száma tovább fog növekedni, még akkor is, ha azonnal teljes zárlatot rendelnek el.
„Több mint 550 koronavírusos beteget kezelünk kórházakban, és a tolongás válságot okoz. Körülbelül két hét telik attól a pillanattól kezdve, hogy valaki megfertőződik és súlyos állapotba kerül. Aggodalommal tekinthetünk előre, mert még ha lezárjuk is az egész gazdaságot, és mindenkit otthon maradásra kényszerítünk, a fertőzés további terjedését fogjuk tapasztalni.”
A Minisztérium délelőtti adatai szerint jelenleg 649 beteget kezelnek kórházban, köztük 238 súlyos állapotban van.
Az adatok azt mutatják, hogy három a nagyobb kórházak közül 100 százalékos vagy annál nagyobb kapacitású koronavírusos osztályt működtet, köztük a jeruzsálemi Hadassah Ein Kerem, amelynek kapacitása 184%. Két további kórház kapacitása 94%, további kilenc 50% vagy annál nagyobb.
Az Egészségügyi Minisztérium törvényhozók számára kiadott adatai szerint a betegek közül sokan otthon kapják el a vírust. Az adatok a július 10-től július 16-ig tartó időszakra vonatkoznak és csak a fertőzöttek kisebb részhalmazát érintik, akiken epidemiológiai vizsgálatokat végeztek, és ahol a fertőzések forrása ismert volt. Ebből az alcsoportból, amely az adott időszak összes esetének kb. 35% -át, vagyis 2200 esetet fed le, 67% otthon kapta el a vírust.
További 9,5% iskolákban, 5,6% pedig egy rendezvényen. Az imaházak és más vallási létesítmények a fertőzések csaknem 5% -át teszik ki, míg az éttermek és bárok további 4% -ot.
Összesen nyolc esetben a fertőzött külföldről érkezett. Négyen uszodákban fertőződtek meg, további 24-en sporttevékenységek során.
Ez volt az első alkalom hónapok óta, hogy a minisztérium hivatalos adatot tett közzé a fertőzésék helyszíneiről.

(ujkelet)

2020, júl, 19