Kétszázhatvanöt új vírus fertőzöttet regisztráltak Izraelben

Szerda estére 21732-re emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Az elmúlt 24 órában 265, éjfél óta 135 új esetet regisztráltak.
Száznyolcvankilenc beteget kezelnek kórházban, 46 állapota súlyos, közülük 28 lélegeztetőgépre szorul, 41 állapota pedig közepesen súlyos. Az aktív esetek száma 5520, a felgyógyultaké 15904 míg az elhunytaké 308.
A kormány szerdán úgy döntött, hogy a koronavírus miatt korlátozás alá vont öt körzetet Tiberiasban csupán három utcára csökkenti. A helyiek panaszkodtak az eredeti határozat ellen, mert túl nagy területet érintetett és a kijelöléskor nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy a város mely részein volt valóban járványkitörés.
A miniszterelnöki hivatal szerint a miniszterek szerdán egyhangúlag megszavazták az ellentmondásos jogszabályt, ami lehetővé teszik a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat számára, hogy nyomon kövesse a koronavírusos civilek és lehetséges fertőzöttek telefonjait a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. A válság idején a Sabak egy ellentmondásos program keretében együttműködött az Egészségügyi Minisztériummal a koronavírusos betegek mozgásának lekövetése érdekében, a rendelkezésre álló tömeges mobiltelefon- és hitelkártya-adatok felhasználásával, amely általában csak a terrorelhárító műveletekhez engedélyezettek.
A Legfelsőbb Bíróság április végén úgy határozott, hogy a Sabak által végzett mobiltelefonos nyomon követés csak akkor folytatódhat, ha a kormány törvényben rögzíti e rendkívül ellentmondásos gyakorlatot. A miniszterek pár hete úgy döntöttek, hogy leállítják a programot, miután a működését szabályozó törvényjavaslat nem készült el.

2020, jún, 24