Százezer szerológiai teszt elvégzésére készülnek, hamarosan kinyitnak a bevásárlóközpontok is Izraelben

Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója szerint Izrael 100 000 szerológiai teszt elvégzésére készül, hogy megvizsgálja, milyen széles körben terjed a koronavírus az országban egy lehetséges második hullám előtt.
“Ez a legfontosabb küldetés: felkészülni a következő hullámra, különösen a téli időszakban.” – mondta Mose Bar Sziman-Tov.
A szerológiai tesztek azt vizsgálják, hogy korábban találkoztunk-e a vírussal, elkezdődött-e már egy arra specifikus válaszreakció. Izraelben kedd estére 16.289-ra nőtt a megerősített koronavírusos esetek száma. Ez 24 órás viszonylatban 29 új fertőzöttet jelent.
91 beteg állapota súlyos, közülük 70 lélegeztetőre szorul. 53 állapota közepesen súlyos, míg a túlnyomó többség enyhe tüneteket tapasztal. A jelenleg kezelés alatt állók száma 5586, a felgyógyultaké 10465 és az elhunytaké 238.
A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások újabb enyhítéseként május 10-től megnyitják az óvodákat, de egyelőre csak kis csoportokban fogadhatják a gyermekeket. A bölcsődék és a magánóvodák újraindításának időpontját még nem határozták meg.
Az iskolák minden osztálya visszatér május folyamán fokozatosan a padokba. A szakköröket, ifjúsági mozgalmakat csak május 31-től szabad újrakezdeni, és a felsőoktatási intézmények is ekkor nyitják meg kapuikat.
Már lehet akár ötven vendéggel is esküvőt rendezni, de továbbra sem szabad táncolni a menyegzőkön.
A vendéglők főzhetnek, de csak elvitelre, viszont június közepéig fokozatosan megnyitják a parkokat, a nemzeti parkokat, a sportközpontokat, a könyvtárakat és a múzeumokat.
Csütörtöktől újra látogathatóak lesznek a bevásárlóközpontok, de a tumultus elkerülése érdekében korlátozzák a bent tartózkodók számát: minden egyes vevőnek legalább húsz négyzetméter kell jusson.
A könnyítéseket azonnal szigorítások váltják fel, ha egy nap alatt legalább 100 új beteget regisztrálnak, akik nem egy gócpontban tartózkodnak, vagy ha a fertőzöttek száma tíz napon belül megduplázódik, vagy ha 250-re nő a súlyos betegek száma.

2020, máj, 06